Kedves Lajosmizsei Lakosok!

Könyvtárunk rövidtávú tervei közt szerepel a helyismereti anyag feltárása, fejlesztése és szolgáltatása, valamint honlapunk átalakítása, fejlesztése. Honlapunkon létre szeretnénk hozni egy Helyismereti Gyűjtemény aloldalt, mely különböző funkciókkal szolgálná az érdeklődő lakosságot. Az egyik ilyen funkció lenne egy virtuális helytörténeti fotókiállítás.

Ennek a kiállításnak a létrejöttéhez szeretnénk kérni a lakosság segítségét. A képek gyűjtése két időintervallumra osztva történik, az első az 1800-as évektől 1956-ig, a második pedig az 1956 utáni fotók. A képeket digitális formában gyűjtjük. A képeket szkennelve (min. 300 dpi-vel, TIFF formátumban) elküldhetik a könyvtár e-mail címére, vagy valamilyen adathordozón személyesen is behozhatják a könyvtárba. Akinek nincs lehetősége digitalizálni a fotóit, annak a könyvtárban beszkenneljük. Ebben az esetben természetesen átvételi elismervényt adunk, és mennyiségtől függően megbeszélt időpontra digitalizáljuk a képeit.

Főleg olyan fotókat szeretnénk, melyekről az alábbi adatokat tudjuk: kik szerepelnek a fényképen, mikor készült, ki készítette, kinek a tulajdona, valamint ha a fotónak története van, vagy történet kapcsolódik hozzá, úgy azt is kérjük mellé csatolni. Ezekből az adatokból adatbázist építünk, mely akár egy családfakutatást segítő adatbázis alapja is lehet.

A képek jó minőségben kerülnek fel a virtuális kiállítótérbe, de onnan nem lesznek letölthetők, csak nézhetők. A kiállítást azokból a képekből készítjük, melynek tulajdonosai írásban hozzájárultak a közzétételhez, amennyiben ez nem történik meg úgy a helytörténeti gyűjteménybe kerül, és csak a könyvtárban lehet megtekinteni. Másolatot nem készítünk a képekről a tulajdonos hozzájárulása nélkül. Ha mozgásában akadályozva van, vagy egyéb okból nem tud intézményünkbe látogatni, akkor személyesen felkeressük. Szívesen fogadunk önkéntes segítőket, akik rész vállalnak az anyag összegyűjtésében. Ők a könyvtár áltat kiállított megbízási kártyával keresik fel Önöket.

A képeket folyamatosan gyűjtjük és kellő mennyiség után virtuális kiállítás nyílik az anyagból.


Segítségüket előre is köszönjük!

A könyvtár dolgozói.

Bővebb információért hívja a könyvtárat az 555-323-as telefonon, írjon e-mailt a konyvtar @ lmizsekultura.hu címre.


Az oldal Mozilla Firefox v. 2.0.0.11-re optimalizálva. Ajánlott felbontás: 1024*768