Lajosmizsei Betlehemi Jászolkiállítás

A Betlehemi Jászolkiállítás 2020-ban már XX. alkalommal került megrendezésre Lajosmizsén.

Kezdetek

Jászol kiállítás

Egy budapesti kiállítás megtekintése adta az ötletet, ahová Prágai Angi néni és az Őszikék Nyugdíjas Klub néhány képviselője látogatott el. Az ott látott alkotások adták az ötletet, hogy Lajosmizsén is kerüljön megrendezésre egy hasonló kiállítás. 2001-ben került sor az első alkalomra, melyen az alkotások főleg természetes anyagból készültek. A kézügyességnek és ötletességnek, a családi összefogásnak és a sok jó ötletnek köszönhetően igazán impozáns művek készültek.


A kézügyességnek és ötletességnek, a családi összefogásnak és a sok jó ötletnek köszönhetően igazán impozáns művek készültek. 2016. évben a Nyugdíjas Klub elvesztette Angi nénit, de már a szervezési rendezési feladatokat néhány évvel korábban Terenyi Istvánné Marikának adta át, így a hagyomány továbbra is fennmaradt. Terenyiné Marika és a mögötte álló klubtagok ügyességét, ötlettárát felhasználva valamint a könyvtár támogatását kérve továbbvitte ezt a szép szokást. A kiállításra alkotást készítenek a művelődési házban lévő Őszikék nyugdíjasklub tagjai, fazekasok, tűzzománc-készítők, a Jász Hímzőkör tagjai. A kiállítás folyamatos megújítása érdekében az ötletadó budapesti kiállítás könyv és videó anyagit is beszerezték. A lajosmizsei kiállítás anyagából már a budapesti kiállításon is jelentek meg művek, melyből Bécsbe és Rómába is vittek kiállítani, sőt 2016-ban még Kanadából is küldtek kiállítási anyagot. Már több helyről jelentkeznek résztvevők, akik szeretnék alkotásaikat megjelenteti a kiállításokon.


Rendhagyó jászolkiállítás

Jászol kiállítás

2020-ban a kialakult járvány helyzet miatt nem tudtuk megrendezni a lajosmizsei művelődési házban a kiállítást. Azonban nem szerettük volna megszakítani ezt a szép hagyományt, ezért a virtuális térbe költöztettük a kiállítást. Szép számmal kaptunk jászlakat: a nyugdíjas klub tagjaitól, óvodásoktól, tűzzománc szakkör tagjaitól, olyan alkotóktól, akik már évek óta készítenek Betlehemet a kiállításra.


Gyöngyörködjünk a csodaszép alkotásokban!