Barangoljunk

A szövegbenlévő képek nagyításához vidd az egeret a kép fölé

Járjuk be együtt az épületet!

I. szint III. szint III. szint
Előtér Zugoly Kuckó
Foyer Műhely Padlás
Széplak Kakasülő Fészek
Kávéház Kincseskamra
Könyvtár Könyvtár
Díszterem
Mozi-és színházterem

Előtér

Ez a ház vendégcsalogató tere, amely kényelmes berendezésével és szolgáltatásaival - információs szolgálat, programkínálat, újságolvasási lehetőség - valóban barátságos és hívogató előszobája az épület további helyiségeinek.


Előtér

Ezen a helyszínen a világos falak, a nagy légtér, a magasban látható házformák, tetők, ablakok egyfajta utca-jelleget sugallnak a látogató számára. Ugyanezt az érzést erősíti a nagy tér, hiszen erről a helyről hosszanti irányban a teljes földszint belátható. A tervező szándéka mindezzel annak megőrzése volt, hogy itt korábban utca helyezkedett el, e régi utca épületbe való bevitelét szolgálják az imént említett építészeti megoldások.Előtér

Az előtér fontos része a recepciós pult, amely korrekt és pontos tájékoztatásaival szolgálja majd a működés zavartalanságát. A művelődési programok belépőjegyeit kívánjuk itt árusítani, illetve olyan szolgáltatás kiépítése a célunk, mely naprakész információkat ad a város, a régió ill. az ország kulturális eseményeiről.

Mindezeken túl az előtér természetesen alkalmas egy kis üldögélésre, pihenésre, beszélgetésre, ahová meghatározott cél nélkül is érdemes betérni s eltölteni a rendelkezésünkre álló időt. Azt szeretnénk, ha e tér nemcsak építészetileg, hanem a járókelők számát tekintve is egy igazi utcára emlékeztetne, s forgalmas csomópontja lenne az épületnek.

Foyer

A foyer, vagyis a kiállítófolyosó, amely a természetes fény térbe történő beengedésével kiváló helyszíne a különböző gyűjteményeknek és kiállításoknak.

Kiállítások, bemutatók helyszíne a foyer.


Foyer

A foyer, a mögötte lévő díszterem és a mellette elhelyezkedő klubszoba, a "Széplak" - igény esetén egybenyitható. Így kialakítható egy olyan tágas tér, amely sok ember befogadására képes nagyrendezvények lebonyolítására is alkalmas. Helyet adhat ilyen módon szakmai konferenciáknak, intézményi munkaértekezleteknek, állófogadásoknak, regionális tanácskozásoknak, különböző bálok lebonyolításának.

Széplak


Széplak

Intézményünk klubszobái közül ez a legnagyobb, 46,7 m2 alapterületű.

A "Széplak" a helyigényes, több embert vonzó öntevékeny, önképző, tanfolyamjellegű ill. hagyományőrző csoportok, kiskörök, filmklubok foglalkozásainak nyújt igényes környezetet.

Ha a felsoroltak közül bármi fölkeltette érdeklődését, vagy más ötlete, javaslata van, kérjük jelezze!

Díszterem

Ez intézményünk 93,4 m2 alapterületű, 90 ember kényelmes befogadására képes díszterme. E helyiség többféle feladat ellátására hasznosítható: egyrészt a művelődési ház szerves része, másrészt házasságkötő teremként is működik majd. Ez utóbbi funkció lehetőséget nyújt arra, hogy városunkban igazán esztétikus környezetben történjenek az esküvők. A házasulandók igényeihez igazodva bármilyen szolgáltatás megszervezésére vállalkozunk, kérjük, ha szándékában áll mindezt igénybe venni, bizalommal forduljon intézményünk bármelyik munkatársához.


Díszterem

A díszterem mint művelődési színtér előadások, konferenciák, regionális tanácskozások, nagyobb intézményi munkamegbeszélések, különböző fogadások és bálok patinás helyszíneként működik majd a jövőben. Mindezeken túl az intézmény nagyobb helyigényű csoportjai próbáikat, előadásaikat bonyolíthatják itt le.

Kakasülő

A "Műhely" előtt elvezető kis folyosó a "Ház" egy kedves szögletére vezet , a "Kakasülőre". Ez az ajtó a Díszterem erkélyére nyílik, ahonnan ráláthatunk a Díszteremre, s az elénk táruló csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, illetve az esküvőkön, vagy más rendezvényeken filmfelvételek, fotók készíthetők e pontról.

Mozi- és színházterem

A régi mozi köré épült az egész intézmény, azonban néhány újdonságot itt is fölfedezhet ( ajtócserék, fűtőtestek megújulása, színpad renoválása stb.) E helyiség természetesen mozi és színházteremként működik majd tovább.

Moziként történő üzemeltetése a Profi Szerviz Team Betéti Társaság közreműködésével történik majd, péntekenként, szombatonként és vasárnaponként vannak előadások. Kérjük, tanulmányozza a mozi műsorát, szeretettel látjuk előadásainkon!

A mozi- és színházterem meglehetősen elavult hang-és fénytechnikai berendezésekkel rendelkezik. Ez ügyben jó esélyei vannak az intézmény által benyújtott pályázatnak, mely révén remélhetőleg még ebben az évben sikerül korszerűsítenünk berendezéseinket. Ezek megvalósulása után e helyiség professzionális színházi produkciók befogadására is vállalkozhat majd.

Kávéház

"A kávéház jobb modorra
udvariasságra, illedelmességre kényszeríttette vendégeit ...
Nevelte, csiszolta őket.
Újságot adott kezükbe, művelte, oktatta, felvilágosította őket."
(Heltai Jenő)


Kávéház

A fenti mottó alapján a századfordulói kávéházak varázsát, hangulatát szeretné felidézni a művelődési intézményben a kávéház üzemeltetője. Elképzeléseink szerint a kávéház szervesen illeszkedik a művelődési színterekhez nemcsak berendezését, hanem programjait, rendezvényeit illetően is. Az elfogyasztott étel és ital minőségét ugyanis a hozzá kapcsolódó élmény is befolyásolja. Így lehet célunk az, hogy városunkban olyan kávéházat működtessünk, amely nem csupán eggyel növeli a vendéglátóegységek számát, hanem a művészet és a kultúra találkahelyévé is válna.

Fészek

Ezen helyiség az intézmény klubjainak, köreinek ill. a városban élő alkotók munkáinak bemutató ill. kiállítóterme lehet. A terem így lehet méltó elnevezéséhez: remélhetőleg teret és fórumot ad majd sok kezdeményezés szárnypróbálgatásának, s útjára bocsát majd sok tehetséget, ahogy az egy igazi "Fészektől" joggal elvárható.

Kuckó

Gyerekbirodalmat álmodtunk ide, mivel a terem adottságai felnőtt foglalkozások megtartására nem megfelelőek. Így kerül majd itt kialakításra egy játszószoba: egyrészt a gyerekek kiszolgálására (játékok, terepasztal, stb. segítségével vonzó teret, “játékbirodalmat” rendezni be a számukra), másrészt a szülőket segítve: amíg a kisgyermekes szülők ügyes-bajos dolgaikat intézik, felnőtt felügyelet mellett itt hagyhatnák gyerekeiket. Így a csöppségek kellemesen átvészelhetik a nagybevásárlás vagy a fodrásznál történő hosszú várakozás számukra okozott gyötrelmeit.

Padlás

A legkisebb alapterületű szakköri helyiség a padlás. Mint egy igazi padláson, itt is kevés fény szűrődik be ebbe a térbe, így mindenképpen olyan foglalkozásokat, tevékenységeket tervezünk ide, amelyek nem igénylik a természetes megvilágítást.

Műhely

Viszonylag tágas tér, s a természetes fény következtében kiváló adottságok jellemzik a következő helyiséget. Elnevezése magában hordozza funkcióját: szépművészeti szellemi műhely kialakítására törekszünk ezen a helyszínen.


Műhely

E terem a Vizuális Stúdió tevékenységeinek ad otthont. Az amatőrök és a művészek által megálmodott alkotások folyamatosan megtekinthetők lesznek intézményünkben, bepillantást engedve így a szakkör munkájába, s garantálva magas színvonalú kiállítások megrendezésének állandó lehetőségét.

Kézműves fogalakozásokat is tartunk ebben teremben.

Zugoly

Mérete miatt kapta a szoba ezt a régi, elfelejtett, mégis különleges zamatú szót, hiszen e tér a maga 26,2 m2-ével a ház legkisebb egységei közé tartozik.

Mindezek következtében a kis helyigényű foglalkozások lebonyolítására alkalmas a "zugoly", meghitt baráti körök, kevésbé hely- és eszközigényes manuális ill. egyéb tevékenységek kellemes helyszíneként működik majd.

Kincseskamra

Majdminden házban van kamra, nem lehet kivétel így a mi házunk sem. Természetes, hogy itt nem "élés", hanem "kincseskamráról" beszélhetünk, s reményeink szerint e tér valóban maradandó értékeket és élményeket nyújt az idelátogatók számára.


Kincseskamra

E terem különlegessége, hogy itt találkozik össze nemcsak tevékenységét illetően, hanem a szó szoros értelmében is a könyvtári és a közművelődési funkció: itt kapott helyet a könyvtár kézikönyvállománya és a számítógéppark. Ugyanakkor 40 fő befogadására képes előadóterem, alkalmas bensőségesebb, intimebb rendezvények lebonyolítására.

A városi könyvtár


Házikó - Gyermekvilág

Könyvtárunk két szinten helyezkedik el.


A bejárattól balra található a "Gyermekvilág", mesekönyveivel, ifjúsági regényeivel, ismeretterjesztő műveivel, számítógépeivel.

Könyvtár - földszint

A városunk lakóit 88 féle napilapjával, bejárattal szemben az újságolvasó várja képeslapjával, folyóirataival.
Könyvtár - kölcsönzőpult

A kölcsönzőpult mögött a kölcsönözhető szakkönyvek találhatók.A könyvtár felső szintje

Az emelet eltoltan két szinten helyezkedik el

Az alacsonyabb "L"- alakú részben találhatók a szépirodalomi könyvek, nyelv és irodalom, földrajz, életrajz, történelem szakkönyvek.


Könyvtár - emelet

Az emelt szint, - a volt mozi teteje - a kézikönyveknek ad otthont

Innen nyílik a "Kincseskamra" ,amely egy kettőshasználatú tér

webmester:

Az oldal Mozilla Firefox v. 2.0.0.11-re optimalizálva. Ajánlott felbontás: 1024*768