Könyvajánló

Könyvajánló

Könyvajánló 2009

[2009.11.24.]

Hercegasszony voltam Teheránban

Szerző: Sara -Bell Harris, Barbara Mosallai

Kiadó: STB K

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Barbara tizennyolc éves korában ismerkedik meg egy amerikai egyetemen Bahrammal, a perzsa herceggel. Teljesen leveszi a lábáról az ifjú jó megjelenésével, udvarlásával, ígéreteivel, gazdagságával. Amikor Bahram feleségül kéri, ő igent mond, és vele megy haza, Iránba. De az álom csakhamar rémálomba fordul, amikor a férfi, immár férjeként, és annak családja rendszeresen megalázzák, és emberszámba sem veszik. Hiába segítik őt a hasonló sorsú rokonlányok és -asszonyok, a többiek számára mindig csak "amerikai szajha" marad. Barbara mindenáron szabadulni akar... A regény igaz történet alapján íródott.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Török tükör

Szerző: Horváth Viktor

Kiadó: Jelenkor

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Gárdonyi Géza regényein keresztül sok ismeretet szerezhettünk a török hódoltságról, azon belül is elsősorban a megszállás ellen harcoló magyarok helyzetéről. De vajon miként éreztek a törökök és milyen lehetett törökként átélni ugyanazokat az eseményeket? A szerző regénye, a Török Tükör különlegessége, hogy magyarok által egyszerűen csak a török elnevezéssel illetett nép szemszögből vetíti elénk Magyarország meghódításának eseményeit. Főhőse egy féktelen, ám annál leleményesebb török kamasz, aki saját történetén keresztül avatja be az olvasót a birodalom kulisszatitkaiba. Segítségével immár mi is legálisan járhatunk-kelhetünk a birodalom legrejtettebb helyszínein: megismerjük az iszlám alapú birodalom vallását, nyelvét, írását, hagyományait, közigazgatását, adórendszerét. Minden részletében látjuk a török által uralt Pécset, ahol tevék sétálgatnak az utcákon, a kertekben fügefa nő, a város központjában pedig megépül a fáradt török bégek kényeztetését szolgáló fürdő, a hammám, és az iszlám fenségét és győzelmét hirdető pénteki imahely, a dzsámi.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Kikötő sor 50.

Szerző: Debbie Macomber

Kiadó: Harlequin

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A szerző Cédrusliget lakóit bemutató romatikus regényfolyamának jelen darabja a Kikötő soron élők mindennapjaiba kínál betekintést a kikapcsolódásra vágyó olvasónak. A történet főhőse ezúttal Roy McAfee, nyugalmazott rendőr, aki nemrégiben alapította meg magánnyomozói irodáját. Amikor a férfi névtelen leveleket kezd kapni, a felesége, Corrie aggódni kezd a lehetséges veszélyek miatt. Férje szerencséjére figyelme megoszlik közte és a lánya, Lynette között, aki épp az új klinikán készül elhelyzkedni orvos-asszisztensként. A mama úgy véli, hogy Lynette túl sokat volt egyedül, így a helyi kutya- és legényvásáron beszerez egy remek példányt az utóbbiból szeretetett gyermekének...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - romantikus irodalom

Szamóca-lányok

Szerző: Kertész Erzsébet

Kiadó: Móra

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A "csíkoskönyvek" szerzőjeként ismert írónő regényében négy tizennégy éves kislány: Zsófi, Eszter, Márta és Mari utolsó közös nyári vakációjáról olvashatunk, akik egy kis nyári kereset reményében a Béke Áruház szigligeti üdülőjében kapnak munkát. Olgi néni, a szálló gondnoka és Teréza anya, a szakácsnő első pillantásra szigorúnak tűnnek, ám később kiderül, hogy nem is kell félni tőlük. Szerencsére a munka mellett mindig akad egy kis idő megismerni és természetesen kipletykálni a szálló vendégeit, nem is beszélve a közelben feltárás alatt lévő vízforrásról, ahol a munkálatokat vezető ifjú geológus, egy bizonyos Gedeon Kristóf mind a négy lány figyelmét felkelti. Az elsőként 1973-ban megjelenő ifjúsági regény számára ajánlható, akik kíváncsiak arra, hogy milyen lehetett az élet édesanyjuk, nagymamájuk bakfiskorában.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

Sötétségre ébredve

Szerző: Zsila Ágnes

Kiadó: Hét Krajcár

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az egyik legősibb japán városban, a hajdani császári pihenőhelyen, Nikkóban veszi kezdetét Zsila Ágnes sötét tónusú misztikus kalandregénye, amelynek a főszereplője, a húszéves Watanabe Satoshi a helyi egyetem másodéves hallgatója. Egyik délután legjobb barátjával, Shokóval kávézás közben fültanúi lesznek egy beszélgetésnek, amelyből az derül ki, hogy egy bizonyos Lidérc tizedeli a helybeli diákokat. A dolgok azonban nagyon is komolyra fordulnak, főleg Satoshi számára, akiről nemcsak az derül ki, hogy halálos beteg, de az is, hogy küldetése van: elhagyva a világot, amelyet addig ismert, három mágikus medált kell felkutatnia, hogy felvehesse a küzdelmet a gonosz erőkkel...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Határtalan lakoma

Szerző: Bangó Margit

Kiadó: EMI

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Bangó Margitot elsősorban előadóművészként, énekesnőként ismeri és szereti a hazai nagyközönség, ám a közelmúltban egy másfajta tehetségével is elkápráztatta rajongóit: az egyik kereskedelmi csatorna főzőversenyében legkiválóbbnak bizonyult a jók között, elnyerve az Év Sztárszakácsa címet. Hogy valójában méltó e megtisztelő titulusra, arra bizonyság az általa jegyzett szakácskönyv is, amely magyar, erdélyi és természetesen roma ételek változatos kollekciója. A válogatásban ötvenkét recept kapott helyet, az év minden hetére kínálva egy-egy elkészítendő fogást a vállalkozó kedvű háziasszonyok, netán konyhaművészettől nem idegenkedő urak számára. A repertoáron az ellenállhatatlanul ízes, nehezebb finomságok mellett kicsit légiesebb ínyencségek is szerepelnek, de érdemes leszögezni, hogy a könyv elsősorban azok számára kiváló ötletbörze, akik a kalóriák számolgatása nélkül szeretnének fantasztikusat lakomázni.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

A történelem

Szerkesztő: Adam Hart-Davis

Kiadó: M-érték K.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az angolszász szerzők által összeállított vaskos képes enciklopédia nagy számú illusztrációs eszköz (a színes képek mellett rajzok, grafikonok, térképek, időszalagok) segítségével mutatja be az emberiség történelmét a kezdetektől napjainkig. A világtörténelmet hét nagy korszakban feldolgozó kiadványban a főszerep nem az évszámoknak, királyoknak és hadvezéreknek, hanem sokkal inkább a múltat formáló társadalmi folyamatoknak, eszméknek, kultúráknak, mozgalmaknak, jelentős technikai és tudományos vívmányoknak jut. A változó hosszúságú periódusokat átfogó rövid, két-négy oldalas fejezetek az események szabatos összefoglalása mellett figyelmet fordítanak a nagyobb szabású folyamatok magyarázatára, a jelentős történelmi változások gyökereinek feltárására. A tematikus fejezeteket időnként egy-egy meghatározó történelmi eseményt vagy jelentős személyiséget közelebbről és részletesebben is bemutató betétek szakítják meg. A kötet második - terjedelmileg jóval kisebb - része kontinensek szerinti bontásban 192 ország (az ENSZ jelenlegi tagállamai), valamint az Antartktisz történelmét ismerteti dióhéjban a legfontosabb évszámok köré csoportosítva.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - kézikönyv

Eper reggelire

Szerző: Fejős Éva

Kiadó: Ulpius-ház

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A kötet előzményében (Hotel Bali) ismerkedhettünk meg a négy barátnővel, akiket egy kamaszkori mámoros, sorsfordító éjszaka titika, és az azt követő fogadalom kötött egymáshoz: Szilvi, Judit, Dóra és Gabi tizenhét év elteltével kerekedett fel a világ legkülönbözőbb pontjairól, hogy ígéretüknek megfelelően ismét lássák egymást. Noha barátságukkal kapcsolatban nem maradtak megválaszolatlan kérdések, életük egyéb területein bőven akadnak megoldatlan problémák. Dóra, miután sok-sok év várakozás után végre összejön nagy szerelmével, Endrődi Péterrel, úgy dönt, feladja hotelvezetői állását Balin - ám a sors úgy tűnik, más forgatókönyvet írt kettejük számára. Gabi mindeközben sportolói pályafutása csúcsához közeleg: sorsdöntő lehet, hogy a párizsi Roland Garross-versenyen milyen helyzést ért el. A sikerért azonban lehet, hogy privát boldogságával kell fizenie. Judit - miután férjét Dóra elhódította tőle - szintén Párizsban kezd új életet, ahol illattervezői karrierje meredeken felfelé ível. A negyedik barátnő, Szilvi szintén egy magánéleti próbatétellel küzd: amióta súlyos műtétje óta férje, Giancarlo kijött a kórházból, mintha beteg veséjével együtt felesége iránt szerelmét is otthagyta volna a műtőben...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Jo néni kincsesládája

Szerző: Louisa May Alcott

Kiadó: Lazi Kvk.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Már a közelgő karácsonyi szezon előszelének szárnyán érkezett Louisa May Alcott fenyőág- és mézeskalács-illatú kötete, benne csupa gyertyafény-melegségű, érzelmes történettel, amelyeknek a fókuszában - mi más, mint - a szeretet, és karácsony varázslatos szellemisége áll. A válogatásban tizenhét novella szerepel - valamennyi egy-egy romantikus-nosztalgikus képeslap a múltból. A kollekcióban egyebek mellett olyan írások olvashatóak, mint a Rosa meséje, a Nelly kórháza, az Egy régimódi hálaadás, A lehoni kis Marie, a Kate választása, a Rózsák és nefelejcsek vagy a Tessa meglepetései. Igazi hangulatos, téli könyv, minden tartalmas kikapcsolódásra vágyó olvasónak ajánlható.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

[2009.08.29.]

Álmaimban Amerika

Szerző: Walczer Tünde

Kiadó: novum Verlag

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Amióta az első bevándorlási hullám megindult Amerika felé, azóta az óceán túlsó partja az új élet, az újrakezdés, a szebb és jobb jövő esélyének a szimbóluma lett. Noha mostanra az Újvilág misztériuma elhalványult, valami azért még maradt belőle, ami időről időre átcsábítja a vállalkozó szelleműeket. Ilyen "úttörők" Walczer Tünde hősei is, kilenc magyar fiatal, Laca, Zsófi, Ákos, Berta, Erika, Viki, Jutka, Jancsi és István, akik - mi másért? - álmaikat megvalósítani indulnak az Egyesült Államokba. Több szálon futó történetük valójában tanmese: a szerző azt a folyamatot írja le, amelyen minden, az USA-ba illegálisan érkező bevándorlónak át kell esnie, olyan alapvető témákra kitérve, mint a bevándorlási hivatal munkája, az amerikai társadalom, politika és sajtó viszonyulása a kérdéskörhöz, az "amerikai álom" valós arca, illetve a tengeren túlon illegálisan dolgozó magyarok helyzete

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

A doboz

Alcím: történetek a sötétkamrából

Szerző: Günter Grass

Kiadó: Európa

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A német író legújabb könyve önéletrajzi regénye a Hagymahántás közben (200711169) folytatásának tekinthető. Az író azonban ez alkalommal háttérbe vonul, és nyolc gyermekéből gyúrt regényhősöknek adja át a szót. A könyv kilenc fejezetében az apa, majd rendre az egyik gyermek látja vendégül a családtagokat, hogy az ebédlőasztalokat körülülve, folyton egymás szavába vágva idézzék fel a család és az író életét a hatvanas évektől a kilencvenes évek közepéig. A családi történetekben rendre felbukkan Marie, az apa kedves barátjának figurája, aki lépten-nyomon fényképeken örökíti meg a családtagokat és a családi eseményeket. Marie egy a háború előtti, Németországból származó ősöreg Agfa boxgéppel, a címbeli dobozzal dolgozik. A készülék valódi varázsdobozként működik a regényben, amelynek képei helyenként a múltat, a jövendőt vagy akár a kívánságokat is képesek megjeleníteni. A Nobel-díjas író műve a gyermeki emlékek meseszerű lencséjén keresztül idézik fel a nagy regények (Kutyaévek, Macska és egér, A hal) születésének idejét.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

A fáraók kora

Szerző: Florence Maruéjol

Kiadó: Nemzeti Tankönyvkiadó

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A sorozat többi kötetéhez hasonlóan az ókori Egyiptommal foglalkozó A fáraók kora középpontjában is a mindennapi élet, a civilizáció és a technika világa áll. A több ezer éves egyiptomi történelem gyors összefoglalása után azonnal egy korabeli paraszti lakóház belsejében találhatja magát az olvasó, és szemléletes színes rajzok segítségével ismerheti meg a különböző funkciójú szobák felépítését és berendezését. A további kétoldalas tematikus fejezetek újabb és újabb részlettel gazdagítják az egyiptomi kultúráról alkotható képet. A földművelés, állattenyésztés technikai feltételei után láthatjuk az előkelőbbek fürdőszobás házait, részt vehetünk egy fényűző fogadáson, majd egy ünnepélyes temetési szertartáson. A szép rajzokkal és jó minőségű színes fényképekkel gazdagon illusztrált kötet a családi élet, a munka vagy az államigazgatás jellegzetességei mellett az egyiptomi istenek rendjével és a hieroglifák alapjaival is megismerteti az érdeklődő gyermekeket.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ismeretterjesztő

Egy kékharisnya följegyzéseiből

Szerző: Esterházy Péter

Kiadó: Magvető

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Második alkalommal jelenik meg Esterházy Péter publicisztikai kötete, melyben az 1991 és 1994 között született följegyzései olvashatók. Noha úgy gondolnánk, hogy a megszólalás apropója (pl. a médiatörvény körüli nemtelen viták) mára aktualitásukat vesztették, az író ingerült, ironikus kirohanásai döbbenetes aktualitásokat hoznak felszínre. A szélsőjobboldali folyóirat, melyet parlamenti pártok tagjai vesznek védelmükbe, rádióműsorok megszüntetése, Budapest alvó lüktetése, az általános rosszkedv, a kelet-európaiság tágas provincializmusa, Nyugat- és Kelet-Európa kölcsönös értetlensége, a rágalmazások és feljelentések kapcsán nagyon mai és nagyon aktuális problémákat fogalmaz meg az író, melyeket némileg ellenpontoznak az újraegyesülő Németországba tett látogatása során szerzett (szintén felemás) benyomásai, a demokrácia pozitív példái. Sajnos a helyzet azóta csak fokozódott, ezért az akkori események idején még csak eszmélkedők is nagy élvezettel olvashatják Esterházy szellemes, gunyoros esprit-jeit.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

A férfi

Szerző: Csernus Imre

Kiadó: Jaffa

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Közel két év telt el azóta, hogy a sajátos stílusa okán a hazai pszichoterápia emblematikus alakjává lett, a lélek problémáit illetően legendás kungfumestereket megszégyenítő brutalitással és hatékonysággal dolgozó Csernus Imre nőkről szóló könyve megjelent. Az említett mű ellentmondásos érzelmeket váltott ki, emiatt (szubjektív hozzáállástól függően) nevezhetjük éppúgy siker- mint botránykönyvnek, de egy biztos: nem maradt hatás nélkül. Feltételezhetően hasonló sors vár jelen munkájára is, amely - szorosan kapcsolódva előző művéhez - ezúttal a férfiről szól. A műve tulajdonképp egyetlen alapvető fontosságú kérdést jár körbe, ti. mitől férfi a férfi? A részletes válasz maga a könyv a maga kíméletlenül őszinte, minden egyes fájó pontot megérintő és diagnosztizáló, s pont ezért - ha hajlandóak az urak a terápiára - igencsak hatékonyan gyógyító módján, pontról pontra végigelemezve a férfilét archetipikus jelenségeit, az ebből fakadó (szintén tipikus, s természetesen nem csak az urakat érintő) gondjait, a férfilélek rosszul, kártékonyan működő mechanizmusait, felvázolva egyben az elérendő célt is. A rengeteg megszívlelendő meglátást, praktikus tanácsot tartalmazó, esetleírásokkal, laikus levélrészletekkel kiegészített, a maga nemében valóban kuriózumnak ígérkező kötet - igaz, más-más ok miatt - férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlható.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

Bociék nyomoznak

Szerző: Gyárfás Endre

Kiadó: Medicina

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Egy reggel Boci az ágyból kibújva döbbenten és éhesen veszi észre, hogy a sajtárból eltűnt a tej. Nem habozik rögtön nyomozásba fog. Maszatka, a becsületes, jóravaló magyar puli segít a nyomozásban. A szagok az éléskamrához vezetnek, de ott csupán egy bögre vajat, három kerek sajtot, egy tál túrót meg egy köcsög tejfölt találnak. Végül Julika meséli el, hová is lett a tej. A tejivást népszerűsítő, a tejtermékek készítési fortélyaiba is bepillantást engedő kalandos nyomozást Petővári Csaba színes, vidám rajzai illusztrálják.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Kielo

Alcím: egy szerelem látleletei

Szerző: Baranyi Ferenc

Kiadó: Hungarovox

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Baranyi Ferenc Ünnepi Könyvhétre megjelent kötetében ifjúkori szerelmének állít emléket. Mint minden égiektől inspirált érzelemnek, a szerző és Kiss Pálné Váradi Gyöngyi között szövődő kapcsolatnak is vannak száraz tényei. A bevezető tájékoztat az 1966-ban huszonéves (és már házas) szerelmesek találkozásáról. A többi már csak irodalom, mondhatnánk, és éppen a változtatás nélkül közölt, kedveshez írott levelek, versek nyomán bontakozik ki két ember örökkévalóságba utalható azonos vágya. Baranyi versei többségében a finn nyelvből vett szóval Kielo-nak nevezi a nagy őt, míg a köznapokban - kibújva belőle az italianista Gemmaként szólítja. Az első dokumentum 1967-ből való, míg az utolsó, drámai módon a Minden Versek Asszonya fejfájára íródott 1996 márciusában, ismeretlen szerzőtől (In memoriam Kielo).

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Az utolsó tánc

Alcím: meghökkentő novellák

Szerző: Bach Szilvia

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Bach Szilvia új, novellákat és verseket tartalmazó kötete. A humorérzékkel bőven rendelkező szerző írásainak főszereplői olyan emberek, akik a maguk módján szeretnének boldogok lenni, bár ez nem mindig sikerül nekik. A csattanóra végződő történetekben az ismeretlen, kitalált hősök mellet néha felbukkan egy-egy mindenki által ismert név, így többek között Hasfelmetsző Jack is a szereplőjévé válik az egyik novellának. A sorsok különös módon kapcsolódnak össze: olvashatjuk, hogyan befolyásolja egy fekete macska a gazdag, nagy befolyással bíró ember sorsát és hogyan hat egy kisegér életére. Megismerhetjük egy francai férfi első világháborús történetét, amelyet annyira igyekszik eltitkolni a világ elől, hogy csak a végrendeletéhez csatolva meri elárulni hozzátartozóinak. Ezen kívül egy tökéletes gyilkosság tervezgetésének és meglepő végeredményének is tanúi lehetünk a kötetben, amelynek darabjai néhol ezoterikusak, néhol szabad szájúak, de szinte minden esetben meghökkentőek. Minden novellát az adott íráshoz illő vers követ ebben a tartalmas szórakozást ígérő kiadványban.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Ami a bögyünkben van

Alcím: madarak verses önvallomása

Szerző: Nagy Bandó András

Kiadó: Szamárfül

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Öt évvel ezelőtt egyszer már megörvendeztette a gyerekeket és szüleiket Nagy Bandó András egy madarakról szóló verseskötettel. Jelen kötete hasonló az előbb említetthez, abban az értelemben, hogy ebben is csupa, kisebb-nagyobb "tollasok" által ihletett költemény található. Ezek nagy része - első blikkre legalábbis úgy tűnik - kicsiknek íródott, de a figyelmes olvasó hamar ráakad azokra a leheletfinom, élcelődő célzásokra, fanyar poénokra, amelyek értékeléséhez bizony már szükséges egy bizonyos mennyiségű tapasztalat - azaz életkor: "Tyúknak is néznek,/ olyasmi a formám./ Magvakon élek, / nem élhetek tormán./ Minek születtem/ mégis igazában?/ Fogollyá lettem/ széles-e hazában./ Mindegy is nekem,/ fogolylét vagy rabság./ Egyébként pedig:/ éljen a szabadság!" (Fogoly). A rövid, klasszikus rímpárokba öntött versek madárnevek szerinti ábécérendben követik egymást az Adelie-pingvintől a zsezséig, kedves, színes rajzokkal illusztrálva.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - gyermekvers

Sántaiskola

Szerző: Julio Cortázar

Kiadó: L'Harmattan

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A hatvanas évek elején, Párizsban töltött időszaka alatt írta Julio Cortázar Sántaiskola című, 1963-ban spanyol nyelven megjelent regényét, amely a maga idejében valóságos kultuszregénnyé lett. A magával ragadó tudatfolyamokból összeálló, az irodalmi szürrealizmus, a mágikus realizmus és a francia "noveau roman" erényeit egységesítő, a pályatársak közül talán leginkább Henry Miller és James Joyce stílusjegyeit magán viselő, nagyszabású munka komoly, de csábító kihívás a művelt olvasó számára, nemcsak az elképesztően gazdag témaszövevény és a különlegesen kidolgozott karakterek, hanem a könyv szokatlan szerkezete miatt is: az összesen százötvenöt fejezetből álló mű alternatív módon olvasható, az első ötvenhat, hagyományosan egymás után következő rész után szabad teret adva az olvasó kreativitásának, számos lehetőséget kínálva a dramaturgia és a végkifejlet alakítására. A bonyolult szövésű történetnek egy főszereplője és két mesélője van; a valódi protagonista, a Párizsban élő argentín író-filozófus, Horacio Oliveira, egy művelt és fecsegő természetű bohém, a helyi értelmiségi és művészelit karakteres tagja, aki a naphosszat tartó merengés, a hozzá hasonlókkal való vég nélküli eszmecseréken, jazz-hallgatáson és füves partikon kívül figyelmét kizárólagosan szerelmére és múzsájára, Lucíára, azaz La Magára fókuszálja. A párhuzamos részekből azonban kiderül, hogy igazából a történetet egy Morelli nevű, kívülálló író meséli, rálátást kínálva az eseményekre egy másik, objektív szemszögből is.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Hova megyünk, papa?

Szerző: Jean-Louis Fournier

Kiadó: Ab Ovo

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A Femina-díjas regény a 2008-as év őszi irodalmi szezonjának egyik meglepetése volt Franciaországban. Szerzője, Jean-Louis Fournier végtelenül finom humorral és méltósággal fordul két fiához, Mathieu-höz és Thomas-hoz, akik súlyos értelmi sérültek. Czeizel Endre előszavából idézzük: Nehéz szavakat találni e megrázó apai vallomás elolvasása után Ilyenkor a szülők reakciói nagyon eltérőek: a gyermek megtagadásától és intézetbe adásától a szülői önfeláldozás megrázó példáiig Van azonban egy általános szabályszerűség, nem szokás e rendellenes gyermekekről beszélni. E kis könyvecske írója, apaként, e szokással szakított és kendőzetlenül a művészekre jellemző kitárulkozással írta le sokszor meghökkentő, de a szakember számára érthető keserveit. Az eddig több mint huszonöt nyelvre lefordított bestseller rövid, néha pár soros történetekben meséli el a gyerekek születését, a szülők kálváriáját, az apró örömöket, amelyek elviselhetővé tették életüket. Szívszorító, olykor mulatságos történetek sorakoznak a lapokon. Semmi kioktatás nincs benne, a végén mégis tudjuk: ez a dráma mindannyiunkkal megtörténhet, és adottságaink szerint el kell viselnünk.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Tűzvillám

Szerző: John Sandford

Kiadó: JLX K

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A műfaj elismert amerikai képviselőjének újabb regénye egy amerikai kisvárosban, Stillwaterben veszi kezdetét. Bobby Sandford, a városka közismert lakója gyilkosság áldozata lesz. Virgil Flowers, a megyei rendőrség bűnmegelőzési osztályának nyomozója azonban rögtön felismeri az árulkodó jeleket az eset kapcsán, amelyek egy pár héttel azelőtti gyilkossághoz hasonlatosak. Az áldozatra most is egy veteránemlékmű előtt találtak rá, az elkövetés módja profi tettesre utal, az áldozat szájában pedig egy darab citrom van. Vajon mi a közös a két férfiben, és mi áll a háttérben? Virgil nyomozásba kezd, s miközben egy állami szintű összeesküvés részletei kezdenek körvonalazódni, a gyilkosság szálai egészen Vietnamig vezetnek...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - krimi

Az orosz szerető

Szerző: Kate Furnivall

Kiadó: Lektűr

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Aki igazi nagyszabású, sok karaktert megmozgató, mégis olvasmányos, szenvedélyes, érzelmektől átfűtött könyvet keres kikapcsolódási célból, annak a számára tökéletes választás lesz Kate Furnivall közel ötszáz oldalas, remekbe szabott lektűrje. A történet főhőse egy zseniális, az arisztokrata elit által valósággal istenített belorusz zongoraművésznő, Valentina Ivanova és gyönyörű lánya, Lydia, akiknek a kommunista hatalomátvétel után menekülniük kell Oroszországból. Útjuk messzire vezet - otthonra végül számos kaland után a kínai Juncsow orosz negyedében találnak, ahol álnéven telepednek le. A szárnyaszegett Valentina hajdani sikere tárgyi bizonyítékaiból, a megannyi ajándékba kapott értéktárgyból próbál megélni, amelyhez Lydia a titokban folytatott tolvajlásaiból eredő összegekkel járul hozzá. Hamarosan a helyi bűnszervezet is felfigyel az ügyes lányra, azonban mielőtt megtörténne a legnagyobb baj, felbukkan egy ifjú és jóképű kung fu-harcos, Csang An Lo, maga mellé veszi Lydiát tanítványként és szeretőként, s kiképezi, hogy együtt vegyék fel a harcot a triádok ellen...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Toscana

Szerző: Thomas Migge

Kiadó: Corvina

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az Olaszország kertje elnevezést viselő Toscana lenyűgöző lankás dombjaival, rendezett parasztgazdaságaival, elvarázsolt falvacskáival hódítja meg az idelátogatót. A terület nemcsak természeti, gasztronómiai és borászati ínyencségeivel büszkélkedhet, de kulturális kincsekben is rendkívül gazdag, az ország műkincseinek négyötöde ugyanis ezen a területen található. A Marco Polo sorozat legújabb, Toscana vidékét bemutató útikönyve lényegre törő leírásokkal, aktuális információkkal, színes fényképekkel és térképekkel segíti a Toscana nevezetességeit megtekinteni vágyó utazót. A kiadvány a szokott módon, elsőként röviden összefoglalja a legfontosabb történelmi, gazdasági és kulturális tudnivalókat, majd a mai Toscana legújabb látványosságait, ezt követően pedig a hely ételspecialitásait és borait veszi sorra. A kötet fő részét képező útikalauzban Észak, Nyugat, Dél és Kelet régiói szerint ismerhetjük meg mindazokat a látnivalókat, amelyeket a Toscana-ba utazó turistának érdemes meglátogatnia. A kirándulások és egyéb programok lehetőségeiről beszámoló fejezeteket követően a praktikus információk maradnak hátra, majd Toscana területeinek térképeit találja az olvasó.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

Bertie Wooster állja a sarat

Szerző: Pelham Grenville Wodehouse

Kiadó: Ciceró Kvstúdió

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Számos Wodehouse-regényből ismerősek a Bertie Wooster állja a sarat hősei, és nem meglepetés az sem, hogy mindannyian, Dahlie néni, Tom bácsi, Bertie, no meg a többiek is, hibát hibára, galibát galibára halmoznak. A néni egy gyöngysort csap zálogba, olcsó másolattal kívánva férjét becsapni, ám épp egy ékszerszakértő látogatását várják. A hamis gyöngysort tehát egy álbetörés során el kell tüntetni, a betörés azonban félresikerül... A helyzetet természetesen a 'csoda komornyik' oldja meg - már amennyire azok egyáltalán megoldhatók. A lényeg azonban a humor, a kacagtató jelenetek sorjázása - mint csaknem minden Wodehouse-műben.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Klementin

Szerző: Sara Pennypacker

Kiadó: Könyvmolyképző K.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A nyolcéves Klementin egy igazi bohókás, szeretetteljes családban él habókos festőművész mamájával, poéngyáros papájával és dinka kisöccsével. Ennek megfelelően ő is picit eltér az átlagtól, leginkább abban, hogy jóval nagyobb szív és jóval hatékonyabb bajkeverő képesség jutott neki, mint a többi földi halandónak. E különleges adottságok ellentmondásos következményeit - a családja mellett - elsősorban a szomszédban lakó legeslegjobb barátnője viseli, aki bár egy évvel idősebb Klementinnél (már kilenc éves is elmúlt), mégis hajlandó társaságát megosztani vele. A barátnői szolidaritás ékes bizonyítékaként Klementin egy ragasztós baleset után nemcsak alaposan megfodrászolja Margót, de amikor szembesül a következményekkel, magát is megkopasztja, ezáltal - és még sok-sok egyéb akcióval - kergetve a teljes idegösszeomlásba barátnője mamája mellett a saját szüleit is, nem megfeledkezve a tanárokról sem...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

[2009.06.19.]

A vonatok

Szerző: Patricia Mennen

Kiadó: Scolar

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A keménytáblás, spirál kötésű kiadvány a sorozat előző darabjaihoz hasonló igényességgel tárja fel a vonatok működésének rejtelmeit az óvodás és a kisiskolás korosztály számára. Fantáziadús, ugyanakkor precíz ábrái, valamint a hozzájuk tartozó, egyszerű szövegek játékos, egyben szakszerű módon vezetik körbe az olvasót a pályaudvar, az irányítóközpont, a különböző típusú vonatok belsejében, miközben számtalan a kívülálló által sosem látott helyiségek, és a bennük végzett munkálatok kerülnek bemutatásra. A színes képek, (melyek felnyitható papírfülek is egyben) számos további meglepetésben részesítik az olvasót.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ismeretterjesztő

Férfiak és egyéb katasztrófák

Szerző: Kerstin Gier

Kiadó: Trivium

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A férfiak egyszerűen rémséges alakok - de ha ennyi nem lenne elég a szapulásból, egy egész könyvre valót is kaphatunk belőle, ha végigolvassuk Kerstin Gier regényét, aki - igaz, rengeteg humorral, iróniával, sőt némi szimpátiával - az "erősebbik nemet" szúrja fel írói tolla hegyére. Főhőse, Judith annak ellenére, hogy már bőséggel húszas évei közepén jár, még mindig egyetemista, vég nélküli küzdelmet folytatva pattanásaival, kilóival, nem is beszélve lusta és szemtelen barátjáról, Holgerről. Boldogtalanságát tovább fokozza, hogy valahogy barátnőihez sem akaródzik betoppanni a Nagy Ő. Volt egyetemi szobatársa, a hajdan vagány Susanna egy kívül-belül taszító, tohonya és rosszindulatú férfi mellett horgonyzott le, rossz modort és tizenöt kilót kapva fel magára. Az évfolyamtársa, Katja egy beképzelt, hűtlen, karrierista pasas rabja, de gyermekkori pajtása, Bille sem járt jobban. A lányok végül megelégelik sanyarú sorsukat, valamint visszataszító pasijaikat, és elhatározzák, hogy megkeresik az Igazit...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Képregényes világtörténet 2. : Kína tündöklésétől Róma bukásáig

Szerző: Larry Gonick

Kiadó: Nyitott Könyvműhely

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A világ történetét képregény formájában feldolgozó kiadvány második kötete - földrajzi értelemben - ott folytatja a történelmet, ahol az előző kötet (A nagy bummtól Nagy Sándorig) abbahagyta. Az első kötet utolsó lapjain Nagy Sándor seregét egészen Indiáig kísérhettük, a második kötet első fejezete pedig a szubkontinens ős- és ókori történetével foglalkozik. Az Indiában kialakult civilizációk és birodalmak története után a másik nagy ázsiai kultúra Kína következik, amelynek történetét a kezdetektől a Han dinasztia fellépéséig követhetjük nyomon. A kötet második fele pedig Rómával foglalkozik a város alapításától a kelet-római császár, Justinianus uralkodásának végéig. Az ókor történetét lezáró kötet stílusa megegyezik az első kötettel, a lendületes fekete-fehér rajzokon keresztül sok humorral fűszerezve ismerhetőek meg a világtörténelem menetét befolyásoló folyamatok és összefüggések, a földrajzi és éghajlati körülményektől kezdve a betegségek történetén át egészen a mindennapi mentalitás változásaiig. A globális folyamatokat, a nagy ókori civilizációk egymással való kapcsolatait is kihangsúlyozó munka különösen nagy teret szentel az ebben a korszakban megszülető világvallásoknak. A hinduizmus és buddhizmus alapvető tantételeinek bemutatása mellett külön fejezet foglalkozik a júdeai római uralommal és a kereszténység kialakulásával. A kedvesen tiszteletlen hangvételű munka gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlható.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ismeretterjesztő

Egymáshoz tartozók

Szerző: Háy János

Kiadó: Palatinus

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Háy János viharos sikert aratott, de vitákat is kiváltó önéletrajzi regénye (A gyerek, 200709255) és összegyűjtött versei után ismét kisprózakötettel jelentkezik. Egymáshoz tartozók - Vajon miért ez lett a könyv címe? - teszi fel a kérdést az író. A szerző állítólag kiadói kérésre változtatta meg az Én, a feleségem, a gyerekeim meg én címet a fentire Mert olyan viszonyokról van szó, pl. apa-anya-gyerekek, író-írás-irodalom, amelyek természetükből adódóan egymáshoz tartoznak. S hogy kik és mik is tartoznak egymáshoz? A mű első részében családtagok és családi történetek szerepelnek. Azután az irodalmi család tagjai, hajdani írókollégák (Szabó Magda, Weöres Sándor, Vlagyimir Szorokin) és az irodalomtörténeti emlékek (Emma Bovary, Csokonai, Petőfi). Majd valóságos utazásokról (Budapest, Nápoly, London, Olomutz, Oroszország) szóló naplók és képzeletbeli utazások kortársaink szellemi indulatainak és gondolati elfogultságainak vidékén. Háy Rózsafüzér című írásában alkotó műhelyébe is bepillantást enged, kedvelt műfaja védelmében pedig ezt írja: Ha valaki azt hiszi, hogy a novellafüzérek a mindenkori irodalomkritika mostohagyermekei, erős tévedésben van A Szindbád-sorozat, az Esti Kornél, a Mándy-gyűjtemények: alapművek lettek, s adott esetben a szerzők egyéb műfajban írott szövegeinél sokkal elfogadottabbak. A kortárs próza kedvelőinek ajánlható kötet borítóját a szerző Aprómanók és őrangyalok című festményének részletei díszítik.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Csöndes kikötő

Szerző: Susan Wiggs

Kiadó: Harlequin

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A regénysorozat második kötetében a Juhar-tó partján fekvő Avalon városka újabb lakóit ismerhetjük meg. Mint kiderül Nina Romano mindössze tizenöt éves volt, amikor szerelmes lett a környék legsármosabb fiújaként ismert Greg, Bellamy-ba. Szerelmük gyümölcseként csakhamar meg is született leányuk, Sonnet, ám Greg túl fiatalnak érezte magát az apasághoz, és kedvesét maga mögött hagyva Európában házasodott meg. Sonnet tizenötéves volt, amikor úgy döntött, hogy meglátogatja apját Európában. Nem is sejtette, hogy Greg mindeközben elvált feleségétől, és honvágytól vezérelve visszatért a kisvárosba, hogy megkeresse régi szerelmét, aki nem mellesleg időközben a város polgármestere let...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - romantikus regény

Magyarország madarai

Szerző: Koczka András Krisztián

Kiadó: Pro-Book

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Elsősorban gyakorló és leendő amatőr ornitológusoknak, másodsorban pedig minden madár- és természetszerető ember figyelmébe ajánlja kötetét a szerző, Koczka András, aki a madárvédelemmel és -megfigyeléssel kapcsolatos alapismeretek mellett a hazánkban honos madárfajok rövid bemutatására vállalkozott. A madarak osztályának általános jellemzését követően ír megfigyelésükről, a meghatározási módszerekről, a madárvédelem gyakorlati oldaláról, az ornitológiai kutatási eljárásokról, valamint bemutatja hazánk fontos madárélőhelyeit és a magyar madártan nagy egyéniségeit. Ezt követi a különböző fajok élőhely szerint csoportosított, szűk egy-egy oldalas ismertetése. A nagyalakú, sok szép, színes fényképpel kiegészített kiadványt irodalomjegyzék zárja.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - romantikus regény

Családtörténeti kutatás határon innen és túl

Szerkesztette: Márkusné Vörös Hajnalka

Kiadó: Veszprém Megyei Levéltár

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A Veszprém Megyei Levéltár kiadványa egyrészt a megyében folyó családtörténeti kutatásokról és eredményekről ad számot, másrészt egyfajta kalauzként is kíván szolgálni a családtörténeti és genealógia iránt érdeklődőknek. A jobbára amatőr és nem "céhbeli" történészek által művelt helytörténet, családfa-kutatás továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. Magyarországon különösen a rendszerváltás óta keresik fel újult erővel az emberek a levéltárak kutatótermeit, hogy saját családjuk vagy szűkebb környezetük múltjának nyomait kutassák. A két részből felépülő tanulmánykötet első felében szakavatott levéltárosok mutatják a Magyar Országos Levéltárban, valamint határon túli intézményekben (Szlovákia, Erdély, Vajdaság) fellelhető és családtörténeti szempontból hasznosítható források körét. A kötet második részében szereplő esettanulmányok a helyi kutatások példáin keresztül mutatják be a lehetséges kutatási irányokat és módszereket. Amatőr kutatók és professzionális történészek tollából származó írások beszámolnak a hagyományos források (elsősorban anyakönyvek) feldolgozása során keletkezett tanulságokról, de különleges dokumentumok kiaknázásnak lehetőségére is felhívják a figyelmet (Tóth G. Péter írása a boszorkányperek anyagáról). A 2007-ben rendezett tanácskozáson elhangzott előadások alapján készített tanulmányokat grafikonok és táblázatok, valamint irodalomjegyzék egészíti ki, a kötetet színes fotókból álló képmelléklet zárja.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, emelet

Hollywood hercege

Szerző: Tony Curtis

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Tony Curtis életrajzi könyvéből egy valódi amerikai sikertörténetet ismerhetünk meg, amiben a szegény és szerencsétlen fiú megvalósítja gyermekkori álmát, és egy csapásra sikeres, híres és tehetős lesz. Életcélját és könyve tartalmát már az első mondatban világosan leszögezi: "Egész életemben egyetlen álmom volt csupán: a mozi." A színész Bernie Schwarz néven 1925-ben született New York-ban, egy magyar-zsidó szabó gyermekeként. A nagy gazdasági világválság idején felnövő fiú a szegénységtől és a szeretet nélküli családi környezetből menekülve már tizenhat évesen beáll a hadseregbe. Leszerelése után pedig végre neki állhat álma megvalósításához. Már 1948-ban eljut Hollywoodba és azonnal szerződést is kap a Universal filmstúdiónál; életét innentől kezdve gyakorlatilag a mozi, a filmezés tölti ki: minden évben szerepel legalább egy filmben, első három felesége szintén filmszínésznő, ahogy barátai is ebből a világból kerülnek ki. A kötet középpontjában az ötvenes-hatvanas évek, Hollywood egyik aranykora áll. A szöveget az egymás után következő filmek sora tagolja, a forgatások történeteit olvasva számtalan híres sztárhoz (Frank Sinatrától Walther Matthauig) kapcsolódó anekdotát ismerhetünk meg. Az egykori "golden boy" könyvéből természetesen a nők sem hiányoznak, számtalan hódítása közül a kötet első fejezetében kiemelten megemlékezik Marilyn Monroe-val való kapcsolatáról. A sztárvilág és a klasszikus hollywoodi filmek szerelmeseinek ajánlható kiadványt a fejezetek élén található egy-egy fekete-fehér fotó illusztrálja és a színész filmográfiája egészíti ki.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

Vegás lettem

Alcím: ... muszájból

Szerző: Schiffer Anna

Kiadó: Geographia K.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Schiffer Anna nyugdíjba vonulása után kényszerült rá, hogy minden nap a tűzhely mellé álljon, egy súlyos betegséget követően pedig még a húsfogyasztásról is le kellett mondania. A talpraesett és kreatív háziasszony azonban fogta magát, s összeállított egy olyan szakácskönyvet, amely csupa ízletes, könnyen elkészíthető, talán még a pecsenyék hiányát is feledtető receptet tartalmaz. Kötete elején általánosságban ír a "vegás" étrendről; ezt követik az ételek - levesek, egytálételek, feltétek, főzelékek, szendvicskrémek, saláták és desszertek - készítésének leírásai. A kedvünkre való vegetáriánus finomság kiválasztásában a receptmutató segít.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

Ausztrália

Szerző: Roff Martin Smith

Kiadó: Corvina

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Földünk legkisebb földrésze és legnagyobb szigete, Ausztrália valódi földrajzi csoda. A National Geographic természeti és ember alkotta kulturális csodákat fürkésző profilja éppen passzol a kontinensország turisztikai bemutatásához. A színvonalas útikönyv szerzője nem ragad le az erszényes állatok, az őslakosok, a vörös sivatag, a jellegzetes lápos vidékek, a korallzátonyok és szörfök világánál. Alapos és izgalmas leírásokat nyújt az ország egészének történelméről, kultúrájáról, valamint a legkülönfélébb éghajlatú területeiről, melyben természetesen a kiváló és változatos illusztrációk viszik a prímet. A kiindulópont természetesen Sydney és Új-Dél-Wales tartománya, amely után a főváros, Canberra és körzete, Queensland, Észak- Nyugat- és Dél-Ausztrália, Victoria állam Melbourne-nel és Tasmania szigete következik a részletes bemutatásban.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - kézikönyv

[2009.05.05.]

A Tapsi család kalandjai

Szerző: B. Farkas Beáta

Kiadó: Cseppke Kv.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Róza, a bájos kis nyuszihölgy, és Füli, a hetyke bajszú nyuszifiú különös körülmények között ismerkednek meg egymással: mindketten önállóan fognak odúépítésbe a családos jövő reményében. Mivel egymástól függetlenül ugyanannak a bükkfának a tövét szemelték ki, ásás közben egyszer csak összetalálkoznak, s ahogy a két maszatos arcú tapsi megpillantja egymást, már tudják is, hogy megtalálták az Igazit. Első randevújukat hamarosan lagzi követi, s mire észbe kapnak, már meg is érkezik hét pajkos kis nyúlgyerek: Dönci, Huncut, Borzas, Hunyor, Cseppke, Pocak és Pisze. A csemeték gyorsan növekednek, hamarosan a szülök elviszik őket erdőt járni, s bepillanthatunk az olyan idilli családi pillanatokba is, mint az esti fürdetés, közös barkácsolás és főzés. A következő tavaszon pedig már az erdei iskola várja a hét tesót...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Alkotmányjog és közigazgatási jog

Szerzők: Chronowski Nóra, Rózsás Eszter

Kiadó: Dialóg Campus

Kiadási év: 2007

Ismertető:

Elsősorban alkotmányjogi és közigazgatási jogi szakvizsgára készülők számára készült a vonatkozó jogszabályokat feldolgozó tankönyv. A tananyag egyes alcímei az Igazságügyi Minisztérium által 2007 januárjában kiadott jogi szakvizsga-követelményekhez igazodnak, arányosan és tematikusan csoportosítva a megjelölt tárgyköröket. A könyv a bírói és alkotmánybírói gyakorlat köréből nemcsak a minisztérium által megjelölt közigazgatási jogegységi határozatokat (KJE) és közigazgatási kollégiumi állásfoglalásokat (KK) tartalmazza, hanem azokat a bírósági határozatokat (BH) és alkotmánybírósági döntéseket (AB határozat) is, amelyeknek ismerete megkönnyíti a vizsgázó számára a jogszabályok gyakorlatban történő alkalmazását és alkotmányos értelmezését. A kézirat lezárásának időpontja 2007. február 1.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - 1 hetes

A békakirály

Szerzők: Schmidt Egon

Kiadó: Új Ember

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Az erdő széli mocsaras kellős közepén van egy aprócska zöld sziget, azon pedig egy mohos, ősi fatuskó. Ebben él - csak a Jóisten tudja, mióta már - a környék leghatalmasabb, legöregebb és legbölcsebb békája, egy óriási barna varangy, akit a háta mögött csak Békakirálynak hívnak az erdei állatok. Noha a szigeten csak maga él, mégsincs egyedül, hisz a többi béka rendszeresen látogatja őt, hogy tanácsát kérje ügyes-bajos dolgaikban, de leginkább, hogy panaszkodjanak neki. Végül az öreg megelégeli a sok nyavajgót, s egy teliholdas éjszakán meghívja magához erdők-mezők valamennyi ugróbajnokát. Célja a béke megteremtése, ezért felosztja közöttük a sűrűt, a tavat, a mocsarat... Schmidt Egon bűbájos, színes rajzokkal illusztrált meséje minden kisiskolás figyelmébe jó szívvel ajánlható.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Zöldség Anna és a beszélő póniló

Szerzők: Szijj Ferenc

Kiadó: Pozsonyi Pagony

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Sárgarépa- és Petrezselyemföld királykisasszonya, Sárgarépa és Petrezselyem Anna - akit hű alattvalói az egyszerűség kedvéért csak Zöldség Annának szólítanak - egy napsütéses reggelen azzal a legyőzhetetlen vággyal ébredt, hogy legyen egy igazi lova. Na persze a Hazardőr Ezredes, Anna hivatalos öltöztetője nem repesett örömében, hiszen a paripatartás nemcsak, hogy veszélyes, de igen költséges kedvtelés is. Mindezek ellenére Anna útnak indul a Hazardőr Ezredes és hivatalos főszakácsa, Haén Cica oldalán a távoli Körömhidára, a birodalom egyetlen lóboltjába. Noha az elvárások magasak az új hátas kiválasztásakor, Anna ugyanis beszélő pónilovat szeretne, csodák csodájára a boltosnak épp van egy. A jámbor Milkó persze rögtön belopja magát Zöldség Anna szívébe, s közösen átélt kalandjaik is hamar megkezdődnek... Szijj Ferenc felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlható meséje gazdag nyelvi játékokban, szófordulatokban, cselekménye lendületes és magával ragadó - a tartalmas kikapcsolódásra vágyó olvasók számára Ménes Ágnes meseszép grafikái teszik még élvezetesebbé a történetet.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

A gyilkos fekete mamba

Szerzők: Edgar Wallace

Kiadó: K.u.K. K.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Egy ködös, borongós márciusi reggelen a londoni állatkertből megszökik a világ egyik legveszedelmesebb kígyófajának, a fekete mambának egy szépen fejlett példánya. Pár napig cikkeznek az ügyről a bulvárlapok, ám utána az újságírók és az olvasók is ráunnak a témára - egészen addig, míg egy reggel holtan nem találnak egy ismert tőzsdeügynököt, akinek kékre dagadt arcán világosan kivehetőek a kígyófogak szabályos nyomai. Az első halottat továbbiak követik: egy hajléktalan, majd egy banktisztviselő. Az ügyben nyomozni kezd a Scotland Yard - eredménytelenül. Végül a szálakat a Háromszög Detektív Ügynökség három legendás alapítója, George Manfred, Leon Gonzalez és Poiccart kezdi felgöngyölíteni. Ahogy telik az idő, a jelek arra utalnak, hogy korántsem pusztán egy szabadon garázdálkodó kígyóról van szó; a nyomok az ördögien zseniális Oberzohn professzor laboratóriumába vezetnek...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - krimi

Vándorutak az állatvilágban

Szerzők: Vitus B. Dröscher

Kiadó: Tessloff és Babilon

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A zoológia birodalmának izgalmas-színes tartományába kalauzoló kötet elsőként a költöző madarak fantasztikus teljesítményeivel foglalkozik, majd az emlősállatok sivatagokon, őserdőkön keresztül vezető vándorútjai kerülnek ezután a figyelem középpontjába. A tengerek lakói közül hosszú útra indulnak a nagy termetű szürkebálnák, a lazacok, az angolnák. Mi okból és hogyan tájékozódnak? - ilyen és hasonló kérdésekre válaszolva derül fény az elgondolkoztató jelenségekre a kötetben.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ismeretterjesztő

Nyúlkalandok

Szerk.: Molnár Ágnes

Kiadó: Sasare K.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A mesekönyvsorozat első darabja olyan történeteket ajánl a gyermekeknek, melyek mindegyikének főhőse a nyúl. A hosszúság szerint sorba rendezett, összesen huszonhét történet legtöbbje a világ különböző tájairól (német, francia, indiai, kínai stb.) származó népmese, de rajtuk kívül a Grimm testvérek, Ezópus, Gárdonyi Géza és Benedek Elek műveiből is találunk néhányat. Az igényes küllemű, színes illusztrációkat tartalmazó kötet az óvodások és az általános iskolások számára egyaránt ajánlható.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Kurszán fejedelem legendája

Szerző: Kis József

Kiadó: Divius Lux MM.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Kurszán fejedelem (860-904) a honfoglaláskori magyar történelem egyik fontos, ám kevéssé ismert személyisége volt. Az ő életéről szól ez a történelmi regény. Személye meglehetősen vitatott. A különböző forrásokban Kusalnak, Kusanesnek megfeleltetett Könd fia Kurszánt a történeti hagyomány azonosítja a kazár eredetű kettős fejedelemség egyik szereplőjével. Ma még nem tisztázott, hogy Árpád és Kurszán közül ki tölthette be a szakrális vezetőnek számító kende (kündü) tisztséget, és ki a hadvezéri feladatokat ellátó gyuláét. A gyula mellett szól az az érv, hogy Kurszán meghatározóan hadvezéri szerepben tűnt fel a Pannon-medence meghódítása során, s a könyv is ezt hangsúlyozza ki. A regény elmeséli Kurszán gyermek- és fiatalkorát a füves puszta fiai között. Megismerhetjük az utolsó magyar-kazár háború történetét, majd Kurszánnak a Nagymorva Birodalom ellen indított hadjáratának (892-893) részleteit. Ekkor hódította meg Kurszán - túlteljesítve tervét - a Bolgár Birodalom érdekszférájába tartozó dél-alföldi területeket is. 894-ben - a besenyő támadással párhuzamosan - a magyarok csatlakoztak a bizánci császárhoz, és megtámadták a bolgárokat. A harcok egyszerre folytak a Havasalföldön, Bulgária területén és a Kárpát-medencében. Az ekkor folyó eseményeknek, melyek a magyar honfoglalást eredményezték, első számú katonai vezetője Kurszán volt. A regény a 904-es bajor követséggel zárul, amikor Gyermek Lajos a Fischa menti tárgyalások során megtámadta és legyilkolta Kurszánt és társait.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - történelmi regény

Balaton

Alcím: kerékpáros útikalauz

Összeáll.: Szokoly Miklósné

Kiadó: Frigoria

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A Balatont körbefogó, több mint 200 km-es kerékpáros körút (BBR = Balaton-Bike-Ring) hasznos információkkal kiegészített térképe a 2007-ben kiadott útikalauz átdolgozott változata, amely 2008. december 31-ig követi nyomon a változásokat.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - 1 hetes térkép

A maják kincse

Szerk.: Jack London

Kiadó: Holnap K.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az eredetileg 1920-ban megjelent ifjúsági regény most a Holnap Kiadó jóvoltából látott napvilágot. Az ifjú Francis Morgan hatalmas családi vagyon birtokosaként éli a New York-i aranyifjak életét, míg egy napon hírt nem kap egykori felmenője, a kalóz Sir Henry elrejtett kincséről. A kalandvágyó fiatalember a mesés kincs reményében még a Wall Streetet is maga mögött hagyja átmenetileg, ám arra álmában sem gondol, miféle veszélyek felé sodorja végzete: meglepő találkozások, elfeledett családi kötelékek, letartóztatás és persze egy nagy szerelem. Miközben azonban ő távol van, a család vagyonát irigylő spekulánsok sem tétlenkednek... A regényt ezúttal Cserkuti Dávid grafikus '30-as, '40-es évek Amerikájának hangulatát idéző alkotásai kísérik.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

[2009.03.30.]

Magyar értelmező kéziszótár

Szerk.: Pusztai Ferenc

Kiadó: Akadadémia K.

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete és az Akadémiai Kiadó közösen készítette el a Magyar értelmező kéziszótár új kiadását, mely az évtizedekig sikeres első kiadáson alapszik, azonban ennek címszóanyagát és szójelentéseit teljesen átdolgozták, bővítették és modernizálták a szerkesztők. A szókészlet tartalmazza a határon túli magyarság által használt szavakat is, területi megjelöléssel ellátva.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - kézikönyvek

Pannon enciklopédia: magyar nyelv és irodalom

Szerk.: Sipos Lajos

Kiadó: Urbis Kvk.

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A jól szerkesztett enciklopédia mintegy százfős szerzői csapata a magyar nyelv- és irodalomtudomány, a könyv- és lapkiadás, illetve művelődéstörténet legjobbjait fogja össze, a korábbi edícióhoz képest javított, bővített, aktualizált szócikkekben.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - kézikönyvek

Szülés gyöngéden

Szerző: Frédérick Leboyer

Kiadó: Katalizátor Kvk.

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A könyv bár a szülés témáját tárgyalja, mégis inkább irodalmi szövegnek tekinthető. A száraz, tudományos leírással szemben a kötetben az orvosi és biológiai ismeretek költőiséggel párosulnak.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakkönyvek, földszint

Függöny

Szerző: Agatha Christie

Kiadó: Európa

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Minden magándetektívek leglegendásabbikát, Hercule Poirot-t annak idején egy századfordulón a styles-i kastélyban játszódó kaland kapcsán ismerhettük és szerethettük meg. A jelen történet sok-sok évvel ezután játszódik, ám a helyszín (mely azóta panzióként üzemel) és a főszereplő (aki közben persze jóval idősebb és tapasztaltabb lett) ugyanaz. A nyomozás ezúttal egy sorozatgyilkosság kapcsán folyik, amelynek vádlottja Poirot feltételezése szerint a nevezett intézményben rejtőzik. Az ügy felgöngyölítésében ezúttal is a derék Hastings kapitány asszisztál, ezúttal - tudtán kívül - kettős szerepkörben: egyrészt ötleteivel támogatja a detektív munkáját, másrészt a vendégek (s ezáltal a gyanúsítottak) körében ott van a lánya, Judith is. A lehetséges tettesre komoly dolgot kell rábizonyítani, hisz öt ember élete szárad a lelkén. Vajon melyikük a bűnös: az őrült tudós, a nyugalmazott ezredes, az ornitológus, az unatkozó milliomos, a galamblelkűnek tűnő nővér vagy netán maga Judith Hastings? A rejtélyre ezúttal is csak az utolsó oldalakon derül fény...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - krimi

Thomas a gőzmozdony

Szerző: Wilbert Awdry

Kiadó: Egmont-Hungary

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Thomas a lelkes kis gőzös, és a Sodor szigetén élő többi vidám munkagép kalandjainak folytatása e kötet, amely öt további történetet tartalmaz. A jól olvasható betűmérettel szedett mesékben a gyerekek találkozhatnak többek között a hegyekben dolgozó Rheneassal, majd olvashatnak a két tréfás kedvű dízelmozdonyról, Harryről és Bertről, és Thomas hűséges vagonjairól, Annieről és Clarabelről. A kiadványt az előző kötetekből már ismert, színes rajzok illusztrálják.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Volt

Kiadó: Egmont-Hungary

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Volt számára az élet bizony nem éppen olyan, mint egy átlagos kiskutya számára. Gazdija, Penny folyton életveszélyben van, ő pedig igazi szuperhősként menti meg őt állandóan. Egy napon elválasztják tőle, nem is érti miért, aztán egyszer csak kiderül, hogy minden amit eddig a világról gondolt, meglehetősen eltér a valóságtól. Penny ugyanis színésznő, ő pedig egy sorozat főszereplője volt. A gazdihoz való ragaszkodás azonban mégis igaznak bizonyul, a kutyus ugyanis az ország másik feléből útnak indul barátaival, hogy viszontlássa Pennyt...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Mindörökké barátok

Szerző: Catherine Hapka

Kiadó: Egmont-Hungary

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Új közösségbe kerülni egyáltalán nem egyszerű dolog - sem annak, aki beilleszkedni kénytelen, sem azoknak, akiknek be kell fogadni egy új személyt. Nincs ez másképp a West High gimnáziumban sem, ahol Troy-ék osztályába egy új lány, Ashley érkezik. A magányos, s emiatt esetlen új osztálytársat a sokat tapasztalt, nyílt szívű Gabriella veszi párfogásába, s avatja be a suli belügyeibe. A kezdetben felhőtlen kapcsolatot azonban hamarosan beárnyékolja a gyanú, hogy Ashley valójában csak az évszázad partijára készülődő sznob Sharpay-hez, és a jóképű Troy-hoz szeretne közelebb kerülni. A történet végére kiderül, hogy volt e miért aggódnia Gabriellának...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

Egy boszorkány, egy tündér

Szerző: Prunella Bat

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Milla Elven cserfes kis kamaszlány, tele huncutsággal, mérhetetlen mennyiségű szeplővel, valamint - egyelőre nagyobbrészt lappangó - mágikus képességekkel, amelyet boszorkány édesapjától örökölt. Sugar Plum vele pont egyidős, de a hasonlóságok itt be is fejeződtek, hisz a tündérek nemzetségébe tartozó kislány csendes és elegáns, igazi kis hölgy, csillogó fekete hajjal és valószínűtlenül kék szemekkel. A lányok, noha osztálytársak, soha nem beszéltek egymással - egészen addig, míg egy reggel fel nem fedezik, hogy nagymamáik a legeslegjobb barátnők. A két nagyi azonban nem véletlenül szervezte úgy, hogy lelepleződjenek, ugyanis ennek apropóján hozzák közelebb egymáshoz Millát és Sugart is, akik - bár eleinte mit sem sejtenek - komoly feladatra lettek kiválasztva: a Tündérakadémia Tanácsa ugyanis születésükkor őket jelölte ki arra a feladatra, hogy szembeszálljanak a város elfoglalására készülő nagyhatalmú fekete mágussal, Dragomirral...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

Minden másképp van

Alcím: Karinthy Frigyes füveskönyve

Szerző: Karinthy Frigyes

Kiadó: Lazi

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A Lazi Könyvkiadó tematikus sorozatának újabb kötete Karinthy meghökkentő szellemességeinek, mellbevágó megfigyeléseinek, egész életbölcsességének summáját nyújtja. A férjek és az asszonyok, a nők és az írók, liberálisok és diktátorok - egyszóval maga az ember úgy általában hol szúrós igazságok, hol karikatúrák, hol meg blaszfém viccek tükrében áll előttünk, mégis érezzük: minden filozofikus elmélkedésnél valóságosabban, kézzelfoghatóbban.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

[2009.02.17.]

Képregényes világtörténet 1. : A nagy bummtól Nagy Sándorig

Szerző: Larry Gonick

Kiadó: Nyitott Kvműhely

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A képregényes világtörténet a szerző leghíresebb munkája. Az eredetileg 1977-ben elkezdett sorozat első hét füzetének könyvvé átdolgozott változata található meg ebben a kötetben, amely a szó szoros értelmében a kezdetektől (az univerzum keletkezésétől) meséli el a történelmet. A fekete-fehér rajzokon egy Einsteint idéző professzor kalauzol végig, aki rövid bevezetőt tart egy-egy fejezet előtt, valamint egyes fogalmakat elmagyaráz. Az első passzus a világegyetem és a Naprendszer keletkezésével, valamint a földtörténeti korokkal és az élőlények evolúciójával foglalkozik. Külön rész tárgyalja az emberi civilizáció kezdeteit, majd pedig a sumer, egyiptomi kultúrát és az ótestamentumi időket. Az utolsó három fejezet a görög történelem kezdeteit, a görög-perzsa háborúk korát, valamint a klasszikus athéni kultúrát mutatja be. A lendületes ecsetvonásokkal felvázolt jellegzetes rajzokból természetesen nem egy aprólékos eseménykrónika ismerhető meg, a hangsúly inkább az alapvető összefüggésekre, egyes technikai, társadalmi változások következményeire lett helyezve. A könnyed hangvételű, de mindig tudományos tényekre támaszkodó, és esetenként az egymással vitatkozó elméleteket is leíró elbeszélés előszeretettel időzik el meghökkentő és pikáns részleteknél, és gyakran él a képi és verbális humor eszközeivel. A szórakoztató mű természetesen nem pótolhatja a hagyományos történelemkönyveket, de a Magyarországon is egyre népszerűbb műfaj lehetőségeit találékony módon kihasználó munka nyugodt szívvel ajánlható akár a középiskolás korosztálynak is.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ismeretterjesztő

Bogar bárd meséi

Szerző: J. K. Rowling

Kiadó: Animus

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Mindazon rajongók tömkelege, akik - joggal - keseredtek el, amikor a hetedik könyvvel befejeződött J. K. Rowling Harry Potter-szériája, most vigasztalódhatnak: a szerző megjelentette az utolsó kötethez szervesen kapcsolódó, a történet egyik kulcsfontosságú elemét képező, eleddig fiktív könyvként ismert, ám most mindnyájunk örömére valós műként kiadott Bogar bárd meséit. Ahogy a hetedik részből, valamint a kiadvány bevezetőjéből is megtudhatjuk, a 15. századi bárd öt története (A varázsló és a pattogó fazék; A szerencse színes szökőkútja; A mágus szőrös szíve; Nyiszi nyuszi és a locsifecsi fatönk; A három testvér meséje) a varázsvilág klasszikus meséinek számítanak, jelentőségük a "mugli" gyerekek Csipkerózsikájával és Hófehérkéjével egyenértékű; ami a plusz a jelen gyűjteményben, hogy a mesékhez maga Albus Dumbledore írt személyes hangvételű kommentárt, további titkokat feltárva a Harry Potter-univerzumból. A szöveget J. K. Rowling saját rajzai illusztrálják.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

Munkavállalás Nagy-Britanniában

Szerző: Szőnyi Attila

Kiadó: Dekameron

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Amióta hazánk az Európai Unió tagja lett, jelentősen bővültek a munkavállalók előtt álló lehetőségek, leomlottak a határok - elméletileg éppoly könnyedén kereshetünk munkát az Egyesült Királyságban is, mint idehaza. A gyakorlat azonban kicsit másképp néz ki: az eltérő kondíciókról mindenképp érdemes tájékozódni, mielőtt belevágnánk a dologba. Ehhez nyújt praktikus segítséget Szőnyi Attila, aki rengeteg kapcsolódó információval segíti a felkészülést. Az első fejezetben a kiutazás előtti teendőkről olvashatunk, majd végigzongorázza az esetlegesen előforduló nehézségeket (helyi adózás, lakásszerzés, használati tárgyak, tömegközlekedés, egészségügy, biztosítások, bankszámla, angol konyha stb.), megoldási javaslatokkal kísérve azokat. Az ezt követő három rész témája a munka és a munkának nem minősülő egyéb tevékenységek, a letelepedés és az állampolgárság megszerzése, valamint Nagy-Britannia földrajzi jellemzői és történelme. A minden érdeklődőnek ajánlható kötet végén találjuk a brit mértékegységeket, a legfontosabb honlapok címeit és egy miniszótárt.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

Jeruzsálem

Szerző: Selma Lagerlöf

Kiadó: Palatinus

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A Nobel-díjas svéd írónő a 19. század utolsó esztendejében tett közel-keleti utazásának emlékeit dolgozta fel a pályafutása csúcsának tartott remekműve, a Jeruzsálem című regénye. Lagerlöf varázslatos mesélőkedvvel, bűbájos idealizmussal, ugyanakkor megrendítő erővel mutatja be egy Jeruzsálembe települt vallásos svéd parasztközösség mindennapjait, önfeláldozó munkáját. Mindeközben a különös északi ember gondolat- és hitvilága is feltárul az olvasó előtt. A realista elbeszélést fantasztikus, mesés elemekkel oldja az írónő. Az értékes alkotás legutóbb 1940-ben látott napvilágot a Franklin gondozásában. Gergely Jolán fordítását a jelen kiadáshoz K. Kabai Lóránt dolgozta át, a szöveg kiválóan érzékelteti az írónő varázslatos stílusát.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

A történelem, a vallási irodalom és a Biblia-kiadások kútfői és szakirodalma

Szerző: Pogány György

Kiadó: Hatágú Síp Alapítvány

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Az elsősorban a könyvszakmával kapcsolatos tanulmányokat folytató hallgatók számára ajánlható kötetben a történelem, a vallási irodalom és a Biblia-kiadások vázlatos, könyvtörténeti szempontból összeállított áttekintése található. Mindamellett, hogy e területek szakszerű feltárásával ismerkedhetünk a műben, a témával kapcsolatos alapvető fogalmak is tisztázásra kerülnek. A történettudomány, történeti szakirodalom, a forráskiadványok és írásos források meghatározását követően kronologikus felépítésben tájékozódhatunk a forrásgyűjtés 16-17. századi kezdeteiről, egészen a rendszerváltoztatás utáni időkig. Ezt követően a vallási irodalom jellemzői és műfajai kerülnek bemutatásra, majd a Biblia kialakulása, kezdeti és magyar nyelvű fordításai, kiadásai kerülnek tárgyalásra. A kiadvány két nagy egysége a téma segédkönyveinek, tájékoztatási eszközeinek (bibliográfiák, adattárak, lexikonok, szótárak) bemutatásával zárul.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, emelet

Az Amerikai Egyesült Államok története, 1914-1991

Szerző: Magyarics Tamás

Kiadó: Kossuth

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A kötet az Amerikai Egyesült Államok történetét 1918-tól 2001-ig követi nyomon. Az amerikai bel- és külpolitika, valamint a gazdaság és a társadalom történetében bekövetkezett lényeges eseményeket és fordulatokat kronologikus rendben, az amerikai és a világtörténelem periodizációja szerint kijelölt kilenc fejezetben követhetjük nyomon. A két világháború közötti időszakot tárgyaló első két fejezetben nagyobb hangsúly esik az amerikai társadalom és gazdaság leírására; a későbbi fejezetekben pedig mind nagyobb szerepet kap az Egyesült Államok külpolitikája és szerepvállalása a nemzetközi diplomáciában. Az egyes részeken belül is rövidebb szakaszokra bontott olvasmányos és világos szerkesztésű szövegből a huszadik századi amerikai történelem főszereplői mellett a legfontosabb fogalmak, jelenségek is (többek között a nagy gazdasági világválság, New Deal, mccarthyzmus, polgárjogi mozgalom, "nagy társadalom", Watergate-botrány) bemutatásra kerülnek. A kötet a George W. Bush elnökségének idejét összefoglaló epilógussal, a legfontosabb magyar és angol nyelvű szakirodalmat bemutató annotált jegyzékkel, valamint névmutatóval egészül ki.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, emelet

A Szovjetunió története, 1914-1991

Szerző: Krausz Tamás

Kiadó: Kossuth

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A kötet az 1905-ös orosz forradalomtól a Szovjetunió 1991-es összeomlásáig foglalja össze Oroszország és a Szovjetunió történetét a nagyközönség számára. A szovjet rendszerben bekövetkező fordulatok és a világtörténelmi periódusok szerint tagolt nyolc fejezet a politikatörténeti eseményeken túl a társadalomban és a kulturális életben történt változásokat is bemutatja. A kötet a világtörténeti és azon belül is különösen a világgazdasági folyamatok kontextusába ágyazva értelmezi a Föld mintegy egyhatodát elfoglaló hatalmas ország 20. századi történetét. Az eseménytörténeti összefoglalók mellett olyan szakaszok is helyet kaptak, amelyek a szovjet történelem egy-egy főszereplőjét, jelenségét elemzik és értelmezik részletesebben: külön passzus tárgyalja Lenin személyiségét, a sztálinizmust, valamint a Szovjetunió szétesésének, a rendszerváltásnak az okait. A Szovjetunió története során elért eredményeket és elkövetett bűnöket egyaránt bemutató munka a Szovjetunió históriáját, mint "a fennálló tőkés világrendszerrel szemben létrejött (és elbukott) kísérlet" történetét tárja az olvasók elé. A mű szövegét magyar és nemzetközi irodalmat bemutató tematikus jegyzék valamint névmutató egészíti ki.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, emelet

Zsófi és az ősboszorkány

Szerző: Böszörményi Gyula

Kiadó: Könyvmolyképző K.

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Botlik Zsófit bizonyára nem kell bemutatni azoknak, akik olvasták mostohatestvére, táltos-társa, Gergő varázslatos kalandjait, illetve a korábbi Zsófi-regényeket. Akik ezt nem tették, azok kedvéért el kell mondanunk, hogy a legfontosabb tudnivaló róla az, hogy a látszat csal: a budapest kamasz iskoláslány álcája alatt a nagyhatalmú ősi sámánok szellemi örököse, hagyományaik továbbvivője, a Farkas Húga, a Büvellő rejtőzik, ki a Rontásűzők és Szörnyszivatók Árnyjurtájában koptatja az iskolapadot. A jelen kötetben - amelynek ő a kizárólagos főszereplője - három, látszólag különálló történet kapott helyet; ezek mindegyikében Zsófi egy-egy rettegett és rendkívül nagyhatalmú mágikus ellenféllel kell, hogy leszámoljon. Ám aki figyelmesen olvas a sorok között, az hamar rájöhet, hogy a három mese egy és ugyanannak a kalandnak a három felvonása, mint ahogy a három szörnyeteg is ugyanannak az ősellenségnek a három arca... A könyv (hasonlóan Böszörményi Gyula többi művéhez) gyereknek és felnőttnek egyaránt tartalmas kikapcsolódást ígér..

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

Ismertetők a KELLO honlapjáról valók.

webmester:

Az oldal Mozilla Firefox v. 2.0.0.11-re optimalizálva. Ajánlott felbontás: 1024*768