Könyvajánló

Könyvajánló

Könyvajánló 2011

[2011.11.29.]

Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Szerző: M. C. Beaton

Kiadó: Ulpius

Kiadási év: 2012

Ismertető:

Bár Agatha Raisin még épp csak elhagyta az ötödik ikszet, mégis úgy dönt, hogy maga mögött hagyja a Mayfair nyüzsgését, felszámolja sikeres reklámügynökségét, és nyugállományba helyezi magát. Élete utolsó (reményei szerint boldogabbik) harmadát egy közép-angliai falucskában, Cotswoldsban szándékozik eltölteni: a hely még gyermekkorában bűvölte el, azóta álmodozott egy igazi cotswoldsi házikóról. Ahogy azonban beköltözik, és megkezdődnek a hétköznapok, rájön, hogy soha nem volt még unalmasabb helyen, így aztán nem csoda, hogy még a helyi pitesütő verseny is lázba hozza. Mivel soha életében még egy vajas kenyeret sem kent meg, a süteményt Londonban veszi meg. Sajnos a győzelemhez még ez sem elég, ám az mindenképp félsikernek tekinthető, hogy az egyik zsűritag, Cummings-Browne ezredes hazaviszi, és este elmajszolja Agatha spenótos pitéjét - reggelre pedig jobblétre szenderül. A rendőrség balesetnek tekinti az ügyet, Agatha azonban nem, és privát nyomozásba kezd. A klasszikus brit krimik hangulatát, fordulatait és finom humorát prezentáló írás a műfaj kedvelőinek ígér kellemes kikapcsolódást.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

A baglyok titka

Szerző: Béatrice Bottet

Kiadó: Könyvmolyképző K.

Kiadási év: 2011

Ismertető:

Hermelinde de Tournissan úrnőt a megtestesült jóságként ismerte és szerette a várnép, és mindenki a birtokán: nem volt olyan rászoruló - legyen úr vagy szolga-, akin ne segített volna. Épp ezért döbben meg mélységesen egyik felkaroltja, a muzsikussá lett parasztfiú, Bertoul, amikor Hermelinde a halálos ágyánál bevallja neki egy bűnét, és megkéri egyben egy óriási szívességre: Párizsba kell visszajuttatnia egy varázskönyvet, amelyet annak idején még az úrnő lopott el jogos tulajdonosától, Magnus Gurhaval mágustól. A fiú Hermelinde végakaratához hűen kiveszi a kötetet a rejtekéül szolgáló tölgyfából, és elindul vele a francia fővárosba. Kalandos útja során találkozik Blanche de Vauluisant kisasszonnyal, aki ellenszenves vőlegénye elől szökött meg. A fiatalok ezután együtt folytatják a (köszönhetően a varázskönyvre áhítozó üldözőiknek) korántsem eseménytelen utat, amelyen nemcsak az izgalmak lesznek állandó kísérőik, de rejtélyes okonál fogva az erdő baglyai is...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági irodalom

Emma szerelme

Szerző: Fábián Janka

Kiadó: Ulpius-ház

Kiadási év: 2011

Ismertető:

A 19-20. századon átívelő nagyszabású családregényfolyam első része a múlt századfordulón veszi kezdetét. A főszereplőket, Emmát és Gábort már születésük óta egymásnak szánta a sors, mégis csak tragédiák és félreértések után lehetnek egymáséi. Lassan kialakuló szerelmük és nehéz élettörténetük mögött ott húzódnak hazánk történetének kemény történelmi megpróbáltatásai, kataklizmái is.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Jumurdzsák gyűrűje

Szerző: Pierrot, Szélesi Sándor

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2011

Ismertető:

A zenész és producer Pierrot által vezetett Private Moon Studios 2005-ben nyerte meg az egri önkormányzat pályázatát, így készült el Gárdonyi Egri csillagok című regénye nyomán a nagy sikerű Jumurdzsák gyűrűje című interaktív film. A forgatókönyvet azután a sci-fi író Szélesi Sándor dolgozta át regénnyé, mely most egy könyvészeti szempontból is igényes, látványos tipográfiával kialakított kötet formájában kerül az olvasók elé. A regény 1552 nyarán kezdődik, amikor egy félszemű töröktől néhány magyar portyázó elrabolja féltve őrzött, titokzatos gyűrűjét, majd a millennium után két évvel, 1898-ban folytatódik, amikor is egy egri tudós, Ábray Pál egy londoni konferencián az időutazás lehetőségéről beszél. Egyetlen ember veszi komolyan, az angol Samuel Hunt, akivel levelezésbe kezd, ebből talál meg 2005-ben két darabot dédunokája, Jonathan Hunt, a The New York Times riportere. A magyar édesanyától származó férfi kíváncsiságát felkeltik Ábray zaklatott, rejtélyes sorai, és elhatározza, hogy Egerbe utazik, kamaszkori olvasmányának, az Egri csillagoknak a helyszínére. Ezzel megkezdődnek a főhős - több regényen átívelő - kalandos utazásai térben és időben, középpontban a bűvös erejű gyűrűvel.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Lábujjhegyen

Szerző: Schäffer Erzsébet

Kiadó: Sanoma

Kiadási év: 2011

Ismertető:

Schäffer Erzsébet azok közé az írók közé tartozik, akik tudnak valami titkot. Valami olyasmit az életről, amitől az ember megborzong, könnybe lábad a szeme, egyszerre nevet és sír. Szóval, amit csak a legnagyobbak tudnak. Amitől az érzékenyebb műszerezettségű olvasókban valami megmozdul. Mert nagyon igazak, nagyon emberiek. Ha az ember felüti az írónő kötetét, melybe ezúttal is a Nők Lapjában megjelent rövid, impresszionisztikus elbeszéléseiből válogatott, először is a kristálytiszta, mondhatnánk klasszikus epikum ragadja magával. Semmi modernség, irónia, önirónia, kiagyaltság, játék. A gyanútlan olvasónak nem kell folyton attól rettegnie, hogy átverik, hogy leleplezik tudatlanságát. Nem kell folyton nyelvújító szó- és mondatgörgetegek, máskor metrónyelvi dadogás mögé rejtett célzások után kutatnia. Itt tisztán cseng a szó, a történetek meglehetősen hétköznapiak, bár nem tanulság nélküliek, és mindben ott rejlik a hétköznapok, az egyszerű emberi sorsok különlegessége. Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk... ezzel a Simone Weiltől kölcsönzött mottóval fémjelzi jelen írásait is az írónő. Lehet más könyvnek is szívderítő fogadtatása, de ilyen, hogy az olvasó a szerzőt személyes ismerősének, családtagjának, közeli barátjának tartja aligha írja Lázár Ervin a kötethez írott előszavában.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Morris, a titkos ügynök

Szerző: Jan Birck

Kiadó: General Press

Kiadási év: 2011

Ismertető:

Jan Brick első, magyar nyelven kapható mesekönyvének főhőse Morris, a kutya, aki valamikor régen vadászkutya volt, ám később pásztorkutyaként, szánhúzó kutyaként, mentő- majd rendőrkutyaként is kereste a kenyerét. Amikor azonban egy veszélyes őserdei kaland során kiiktatja - ő legalábbis azt hiszi - minden idők legzseniálisabb mestertolvaját, a híres-hírhedt Mumpic professzort, úgy dönt: nyugdíjba vonul. Elvállalja, hogy egy csendes, vidéki tavacska szigetén, egy öreg szélmalomnak legyen az őrkutyája, s lelkiekben felkészül a nyugdíjas évekre. Egyszer azonban egy látogató érkezik hozzá: Macipoci, az Interpolicáj felügyelője, aki természetesen nem minden hátsó szándék nélkül keresi fel őt, megpróbálva rábeszélni, hogy szálljon be egy újabb nyomozásba. Morris persze nem szívesen áll kötélnek, ám mikor rájön, hogy őt is gyanúsítják, nem igen van más lehetősége... A rendkívül aranyos rajzokkal illusztrált mesekönyv - az utóbbi időszak egyik legszínvonalasabb kiadványa.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Porszem a napsugárbann

Szerző: Kosáryné Réz Lola

Kiadó: Kráter Műhely Egyes.

Kiadási év: 2011

Ismertető:

"Az Education sentimentale legnemesebb emberi s írói desillusionját akarta Kosáryné megírni Névtelen Annus elmorzsolódó, szerelmes életében" - írta Illés Endre a Nyugatban a Porszem a napsugárban 1930-as (Singer és Wolfner) megjelenését követően. A "befőttszagú" kispolgári szegénység, a gazdag nagynéni, gavallér férfiak és más egyéb romantikus kellékek kíséretében, kissé modoros stílusban, de a korszak valóságának ismeretében ábrázolja az írónő hősnője életét: a fiatal lányszerelem bontakozását, a házasság és a boldogságmorzsák után a megszokást és a feleségi kiábrándulást. A modern nő problémáit megfogalmazó mű az írónő regényeit közreadó sorozat élén az Ünnepi Könyvhét igényes kiadványaként jelenik meg újra - a két világháború közti időszak népszerű irodalmát kedvelő nagyközönség számára.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Rumini Datolyaparton

Szerző: Berg Judit

Kiadó: Pozsonyi Pagony

Kiadási év: 2011

Ismertető:

A kötetben Ruminék hajója, a Szélkirálynő ismét kifut, hogy újabb kalandok felé szállítsa a cincogi legénységet; a cél ezúttal is a Datolyapart, ahol annak idején Galléros Fecót kitették. Néhány izgalmas epizód után a Bólé-tenger hullámai által övezett egzotikus tájakra érkezve azonban édeni béke helyett vad polgárháború fogadja őket, amelynek keretei között változatos lények csapnak össze egymással: a részvevők között találunk egy ritka ostoba selyemmajom királyt, jó néhány cápát, Galléros Fecó víg kedélyű denevér haverjait, egy varázslót, meg egy száműzött trónörököst, Elbán herceget is, nem is beszélve a Szélkirálynő matrózairól. A tét hatalmas: a Datolyapart jövője. Szerencsére Ruminiék nem olyan legények, akikkel holmi martalócok egykönnyen elbánhatnak...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági irodalom

Világok őre

Szerző: Sergej Vasil'evč Luk'ânenko

Kiadó: Metropolis Media

Kiadási év: 2011

Ismertető:

Kirill huszonéves moszkvai fiatalember, aki pár éve kezdett önálló életbe a szülei által vásárol egyszobás lakásban. Egy délután azonban arra ér haza, hogy aprócska otthona teljesen átalakult, és egy idegen nő tesz-vesz a konyhájában. A fiú azonnal értesíti a rendőrséget, akik eleinte hisznek neki, ám azután bonyolódni kezdenek szálak, ugyanis Kirill okmányai sorra tűnnek el, mintha soha nem is lettek volna, hasonlóan azokhoz az emlékképekhez, amelyeket a családja és barátai őriznek róla. Kivételt képez a legjobb cimborája, Kotya, aki végig mellette áll a kétségbeejtő időszakban. Amikor Kirill már végképp összeomlana, valaki felhívja, és nemcsak munkát, de új lakást is ajánl neki: egy elhagyatott, de szépen berendezett víztoronyban kéne élnie és egyben dolgoznia is, méghozzá egyfajta vámtisztként. A határ azonban, amelyet őriznie kell, korántsem hétköznapi - a toronyból nyíló ajtók ugyanis más világokba vezetnek. Az átjáróknál rajta kívül még mások is teljesítenek szolgálatot, de munkatársai nyilvánvalóan nem hétköznapi emberek, hanem jóformán halhatatlan lények, akik azonban nem hagyhatják el a határ körzetét. Kirill, ahogy telik az idő, egyre erősebben gyanakszik arra, hogy egy nagyszabású kísérlet boszorkánykonyhájába került...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szórakoztató irodalom

A zselici rét alatt

Szerző: Fésüs Éva

Kiadó: Kairosz

Kiadási év: 2011

Ismertető:

Fésűs Éva meséi egyfajta "tündéri realizmustól" átitatott varázslatos történetek, amelyekben - akárcsak a gyermekek gondolkodásában - a valós világ eseményei át- meg átbillennek a fantázia világába. A "szereplők" emberi természettel fölruházott állatok és növények, embermódra viselkedő természeti jelenségek - valamennyien hitelesek, könnyen szívükbe zárhatják őket a gyereket. Az évszakok egymásutánját nyomon követő versikék (Hóvirág; Ébred a medve; Vet a gazda, vet...; Húsvét; Bolondos nyári vers; Vidám nyárutó; Őszi bújócska; Nyuszik őszi verse; Őszi kirándulás; Megjött a tél; Mit hoztál december?; Akkor nagy hó van; Téli nyuszi; December, december...) életre keltik az ezerarcú természetnek a növény és állatvilágban megmutatkozó képét. A lírai hangulatot sem nélkülöző verseket Szekeres Erzsébet kedvesen bumfordi rajzai illusztrálják, kedvet ébresztve a gyerekekben nemcsak a természet fölfedezése, de szeretete iránt is.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - gyermekvers

[2011.02.02.]

A jéghercegnő

Szerző: Tea Stilton

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Tea Stilton legújabb sorozatának első kötete a fantasy birodalmába kalauzolja a fiatal olvasókat. A történet szerint egykoron létezett a Nagy Birodalom, a Fantázia Birodalmának határán. Gonosz király uralkodott ezen a földön, mígnem egy nap legyőzte őt egy bátor lovag. Eltörölt aztán minden mágiát, és a királyságot öt birodalomra osztotta öt leánya között; ők a Fantázia Birodalmának hercegnői: Nives lett a Jéghercegnő, Samah a sivatag, Kalea a korallok, Diamante a sötétség és Yara az erdők hercegnője. Most azonban Herbert de Lom herceg egyesíteni akarja az öt birodalmat, újra életre hívva a régi idők sötét erőit, s ennek érdekében meg kívánja hódítani Nives szívét, nem minden hátsó szándék nélkül. A távoli, barátságtalan és természetesen hideg vidék úrnője ugyanis nagy titkot őriz. Függetlenségének megőrzése érdekében pedig csak Gunnarra, az óriás fehér farkasra számíthat. A klasszikus meseelemekre épülő fantasyban természetesen találkozhatunk az Örök jég Birodalma központjának, Arcandida kastélyának lakóival is, s megtudhatjuk, mi rejtőzik Calengol barlangjában, a Fókák kikötőjében, s mi az a "Világ sóhaja"...

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági irodalom

A kicsi dió és más mesék

Sorozat: Magyar népmesék

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Generációk nőttek fel a televízióból jól ismert Magyar népmesék című rajzfilmsorozaton, amelynek nyomán az Alexandra Kiadó is elkészítette könyves adaptációját. A sorozat harmadik kötetében megtalálható tíz mese között szerepel például Az állatok beszéde, a Pirosmalac, A szegény ember meg a lova, A papucsszaggató királykisasszonyok vagy az Angyalbárányok megkapó története, amelyeket ezúttal is a rajzfilmekből vett illusztrációk tesznek teljessé.
A sorozat többi kötetét keresd a könyvtárban.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Asszonybeszéd

Szerző: Kosáryné Réz Lola

Kiadó: Kráter Műhely Egyes.

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Elsősorban romantikus, fiatal lányoknak szóló regényeiről ismert Kosáryné Réz Lola, aki emellett tevékenykedett műfordítóként, illetve szerkesztőként is. Most egy, a második világháború ideje alatt íródott és kiadott regénye kerül - a Kráter Kiadó jóvoltából - ismét kibocsátásra, hatvanhét évnyi fiókban várakozás után. Az Asszonybeszéd egy terjedelmes, négy kötetből álló, háromszázötven évet felölelő történelmi nemzedékregény első darabja - a történetfolyamban a szerző karakteres asszonyi sorsok tükrében ábrázolja a nők és férfiak közötti (korra jellemző) problémákat: a gyengébb nem kiszolgáltatottságát, alárendeltségét a férfiúi akaratnak, belső tartásukat és erejüket, szeretetre való csodálatos, elpusztíthatatlan képességüket. A tetralógia első könyvében öt női portré kapott helyet: a várúrnő Patócsy Kataliné, késői leszármazottjáé, a zsellérnő és boszorkány Árva Katié, közrefogva három további rokon, Dabasy Krisztina, Muner Anna és Dóczy Margit történetét. A kötetet Nagy Domokos Imre utószava és jegyzetek zárják.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Érik a gyümölcs

Szerző: John Steinbeck

Kiadó: Könyvmolyképző K.

Kiadási év: 2010

Ismertető:

A 30-as évek nagy amerikai gazdasági válsága idején a kisfarmerek és a mezőgazdasági munkások eladósodtak és földönfutóvá lettek. A regény főszereplői, a Joad család tagjai százezrekkel együtt vándorútra kelnek Nyugatra, az Ígéret földjére, a termékeny Kalifornia felé. A vándorlás során sajátos kis világot alakítanak ki az emberek maguk körül, melynek megvannak a maga szabályai, erkölcsei. A tizenkét fős család tagjai csak egymásra számíthatnak, ám összetartó egységük az úton darabjaira hullik... "Steinbeck művének végső üzenete mégsem a reménytelenség; a legmélyebb nyomorban is felcsillan az emberi lélekben rejtőző alapvető jóság és együttérzés" - olvashatjuk a fülszövegben. /p>

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Kései boldogság

Alcím: Silas Marner története

Szerző: George Eliot

Kiadó: Lazi K.

Kiadási év: 2010

Ismertető:

A viktoriánus kor egyik legtehetségesebb írónője (!) volt George Eliot, aki - férfi álneve biztonságos és kellő odafigyelést garantáló leple alatt - nemcsak szépirodalmi művek szerzőjeként, de publicistaként és fordítóként is komoly hírnevet szerzett magának. Kései boldogság című regénye harmadik megjelent könyve volt: 1861-ben került először kiadásra. A realizmus és a romantika érzékeny határvonalán egyensúlyozó mű főhőse egy nincstelen, hányattatott sorsú takácsmester, Silas Marner, aki maga mögött hagyva a nagyvárost (valamint hűtlen menyasszonyát és csalfa barátját), egy Raveloe nevű kies kis faluba költözik, hogy új életet kezdjen. A szinte babonásan vallásos, zárkózott helyiek nem fogadják be őt maguk közé, így napjai monoton munkával telnek falu szélén álló műhelyében. Egy éjszaka azonban még az előzőeknél is nagyobb csapás éri: valaki elrabolja tőle gondosan, hosszú idő óta kuporgatott pénzecskéjét. Noha az ügyben megindul a nyomozás, a minden hitét és vagyonát vesztett Silas nem reménykedik semmi jóban. A sors azonban - teljesen váratlanul - egy olyan dologgal kárpótolja őt, amire álmában sem számított...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Terka, a világutazó

Szerző: Hohol Ancsa -Boris Juli

Kiadó: Manó Kvk.

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Az óvodába, ahova Terka jár új jövevények érkeznek: Flóra és Gréta, két teljesen egyforma, bongyor hajú, tejeskávé színű leányzó. Terka azon nyomban ostromolni kezdi az óvónénit, hogy magyarázatot kapjon a különös páros kilétére. Zsuzsi néni úgy dönt, hogy az összes ovisnak mesél nemcsak Afrikáról, ahonnan az ikrek édesapja érkezett, de a világ más tájairól is. A délutáni alvás előtt hatalmas térképet terít ki előttük, és képzeletbeli kalandozásra csábítja a gyerekeket a világ körül a fekete kontinenstől a sarkvidéken, Kínán, Ausztrálián át, Hawaii-on és Indián keresztül Európáig.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Te is tudod?

Szerző: Janikovszky Éva

Kiadó: Móra

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Első ízben még 1963-ban, legutóbb több mint két és fél évtizede jelent meg Janikovzsky Éva kedves mesekönyve, melynek elbeszélője egy nagyvárosi kisfiú, aki azt szeretné, ha a felnőttek vele is játszanának, és nem csak mindig a sok dolgukra hivatkoznának. Végül kikérdezi őket, hogy ki mivel foglalkozik, és csupa izgalmas dolgokat hall: anyu postás, aki egész nap egy üvegfal mögött ül és mindenkit kiszolgál, apu rendőr, aki a forgalmat irányítja, nagyapa darukezelő, aki egy hétemeletes óriási emelőt működtet. Vera néni gyerekorvos, nagymama pedig nyugdíjas. Most már nem is olyan nehéz kitalálni, hogy mi legyen az aznapi játék: "Hétfőn azt játszom, hogy postás vagyok. Kedden azt játszom, hogy rendőr vagyok..." És végre hétvégén együtt van a család. A Réber László bűbájos színes rajzaival illusztrált kötet egyszerű szavakkal szól az óvodás, illetve hat-nyolc éves korosztályhoz.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Sorsdöntő találkozások

Szerző: Popper Péter

Kiadó: Saxum

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Életünk legmeghatározóbb kapcsolata a szüleinkkel, illetve a családunkkal, nevelőinkkel való viszony. Ők azok, akik első pillanattól velünk vannak, az ő mintáik szerint szocializálódunk, ők alakítják egész világképünket felfoghatatlanul nagy hatás ez, ami meghatározza további sorsunkat, és ami szó szerint sírig tart. Erről az összetett témakörről elmélkedik ezúttal is három tudós, szakmai és magánemberi véleményüket egyaránt kifejtve. Az első részben Ranschburg Jenő a szülő-gyerek kapcsolat jellemformáló mivoltáról értekezik, amit Vekerdy Tamás írása követ arról az időszakról, amikor a gyerek először kerül kapcsolatba különféle oktatási intézményekkel, illetve arról, hogy ez milyen összefüggésben van a szülők által nyújtott háttérrel. A harmadik fejezetben Popper Péter osztja meg velünk ezúttal is az ördög ügyvédjeként gondolatait a nevelés számos nehéz pillanatot tartogató folyamatáról.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakirodalom, földszint

Keleti magyarok nyomában

Alcím: regényes útirajz

Szerző: Ignácz Rózsa

Kiadó: Pro-Print Kvk.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az erdélyi származású, Kovásznán született írónő szenvedélyes hangú, önéletrajzi elemekkel átszőtt kötete az erdélyi, moldvai és bukovinai magyarság drámai történelmének egy meghatározó szakaszát, az 1938-1941 közé eső éveket mutatja be. A három részből álló ciklus második részének is számító kötet élményanyagát, kézimunkahímzéseket gyűjtő asszonynak kiadva magát szerezte a szerző. Így juthatott el Moldvába, hogy az akkor és ott papíron nem rögzíthető gondolatait később regényes útirajzában fogalmazza meg. A míves stílusban megírt, megejtően szép képsorok olvasása közben szinte megelevenedni látszik az Olt vidéke, Torockó, Háromszék és Kovászna környéke. A kötet szereplői mind a túlélés százféle módját próbálgatják, keresve a megmaradás, az önmagukra találás egyre rejtettebb és keservesebben járható ösvényeit. Az itt élőknek szívszorító a sorsa - mert Ignácz Rózsa hősei mind jobb sorsra érdemes emberek, akik magyarságukból és társadalmi helyzetükből adódóan frusztráltak, életterüket és távlatukat vesztettek, perifériára lököttek, de mindezek ellenére él bennük, s szavakkal szinte megfogalmazhatatlan szándék, amely végül is a felszínen tartja őket. Kiben az egzisztenciális számítás, kiben a magyarság szolgálatából fakadó erő tartja a lelket, ám a szegély székely lányok "felemelkedésének" története szívszorító; Bukarestbe, Óromániába mennek cselédnek, ettől remélve sorsuk jobbra fordulását. A korabeli történelem hétköznapjainak cselekedeteiben értelmeződik egykori "madéfalvi veszedelem" megrendítő képsora is, amikor a székelység szétszóratása a kezdetét vette.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Ismertetők a KELLO honlapjáról valók.

webmester:

Az oldal Mozilla Firefox v. 2.0.0.11-re optimalizálva. Ajánlott felbontás: 1024*768