Könyvajánló

Könyvajánló

Könyvajánló 2013

[2013.02.06.]

Selyem

Szerző: Alessandro Baricco

Kiadó: Helikon

Kiadási év: 2012

Ismertető:

A többértelmű történet a múlt század közepén játszódik, és az író a felszínen egy klasszikus elbeszélést imitál, de ezzel mintha különös labirintusba invitálná olvasóját. A mű sejtelmes varázsát, finom kidolgozású enigmatikus közlendőjét valójában mesterien összetett, míves formával közvetíti. A címszó - Selyem - a többrétű próza-metafora centruma. A tartalom első szintje: a korhű, realistán, szikáran előadott cselekmény. Hervé Joncour egy dél-francia kisváros módos, kiegyensúlyozott házasságban élő polgára, aki minden évben kénytelen végigutazni Eurázsiát, hogy a helyi selyemipar számára egészséges hernyólárvákat csempésszen haza a távoli, az idegenek elől elzárt Japánból. A több hónapos beszerző utazások egy sorsszerűen nagy szerelmi találkozáshoz vezetnek: a férfi és egy ottani, európai eredetű, gyermekarcú lány között - voltaképpen csak jelbeszéd révén - a szenvedélyek magasába lobban titokban az erotikával teli, ugyanakkor a legtisztább selymek tapintásának finomságát, szinte anyagtalan varázsát idéző szerelem. A testileg beteljesületlen, de az "unió mystica" gyönyörét, teljességét nyújtja a férfi és a lány évenkénti találkozása, mely idővel többszörös tragédiákat, lelki, fizikai, anyagi összeomlást, Joncour feleségének halálát okozza. Baricco a 19. századi regény sok - a polgári, társadalmi, szerelmi, utazási és kalandregény - motívumát azért idézi, imitálja, hogy e szerelem misztikus kimondhatatlanságát - a próza markáns költői jelei révén - körberajzolhassa. Nem véletlen, hogy sok nyelven megjelent ez a finom remeklés.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Egy ropi naplója

Szerző: Jeff Kinney

Kiadó: Könyvmolyképző K.

Kiadási év: 2012

Ismertető:

Foytatódik "ropi", azaz Greg Heffley igazi felhőtlen kamaszos nevetést garantáló, remek abszurd humorral megírt krónikája. Greg abba a fázisba érkezik a történet során, amikor szembesülni kénytelen a felnőtté válás - sőt, öregedés - megrázó következményeivel. Az első sokk akkor éri, amikor (miután eldöntötte, hogy médiasztár lesz) jelentkezik egy fagyireklám szereplőválogatására, de mivel elmúlt hat éves, elküldik. Mindez azonban semmi ahhoz képest, amikor őt és a Heffley család minden férfitagját hideg zuhanyként éri a hír, mely szerint a mama, Susan folytatni kívánja félbehagyott főiskolai tanulmányait, így fiai és férje egy ideig magukról lesznek kénytelenek gondoskodni. Greg nyakába olyan irdatlan terhek szakadnak, mint a szemét levivése, a vacsorakészítés vagy az időben felkelés A szerző elragadó rajzaival körített kötet nem csak tini olvasóknak ajánlható.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági irodalom

Beleszerelmesedések

Szerző: Javier Marias

Kiadó: Libri

Kiadási év: 2012

Ismertető:

María Dolz egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozik. Évek óta kedvtelve figyel egy ismeretlen házaspárt, akikkel egy helyen reggelizik. Magában a "tökéletes párnak" hívja őket, elképzeli boldog életüket. Egy napon azonban eltűnnek María reggeleiből és ő csak napokkal később az újságokból értesül, hogy a férjet, akit Miguel Desvernnek hívtak, üzletembert a nyílt utcán meggyilkolták, az első hírek szerint egy megtébolyult csavargó véletlen áldozata lett. Az üzletember halála indítja el az események sorozatát, María megismerkedik az özveggyel, az angol irodalmat tanító Luisával, aki képtelen kiszakadni a gyászból, majd kapcsolatba kerül Javierrel, Miguel Desvern legjobb barátjával. María beleszeret a férfiba, viszonyuk is lesz, de Javier valójában Luisába szerelmes, azt várja, mikor léphet végre egykori barátja helyébe. A gyászról, a halottak az életünkben betöltött szerepéről és az úgy tűnik mindent - bűnt és tétlenséget is - igazoló szerelemről szól a regény. Az elbeszélés hátterében a gyilkosság szálai is kibontakoznak, krimiszerű feszültséget kölcsönözve a kifinomult, lélekelemző prózának.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Katalinka

Szerző: Forrai Katalin

Kiadó: Móra

Kiadási év: 2012

Ismertető:

Forrai Katalin zenepedagógus jól ismert gyermekdalok közül válogatva dalok és játékok szövegét nyújtja át a kisgyerekeknek, ismét megjelent kötetében. A kottarajzokkal kísért dalokhoz még nagyobb kedvet ébresztenek Pásztohy Panka aranyos, színes rajzai. A Katalinka akárcsak párdarabja, az Eszterlánc (200006155) alkalmas arra, hogy az óvodás korú gyerekek megismerjék és megkedveljék a magyar népköltészet örökbecsű darabjait. A válogatás minden dalához (Elvesztettem zsebkendőmet; Tüzet vittem; Mély kútba tekintek; Ég a gyertya, ég; Csiga-biga stb.) játékleírás kapcsolódik. Az énekes képeskönyv gyermekdalait az óvodákban, otthon szüleikkel és nagyobb testvéreikkel énekelhetik a legkisebbek - a 3-4 éves gyerekek.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Recept a szerelemhez

Szerző: Katie Fforde

Kiadó: Ulpius

Kiadási év: 2012

Ismertető:

A hazájában rendkívül népszerű brit bestseller-szerző legújabb regénye egy újabb romantikus alkotás. Főhőse Zoe Harper, akit beválogatnak egy főzős műsorba. Ha megnyerné a versenyt, és országosan ismert lenne, nyithatna egy saját delikatesz üzletet is. Nagyon izgul, mert bár imád főzni, még soha nem vett részt ilyen megmérettetésen, ráadásul a versenyt a televízió is közvetíteni fogja. Korábban érkezik meg a gyönyörű vidéki kúriára, így sétál a környéken, és segítségére siet egy árokba fordult férfinak, akiről hamar megállapítja, hogy csak az egyik zsűritag lehet. Gideon Irvingről első pillantásra nem tudja eldönteni, hogy roppantul jóképű-e vagy egyszerűen ronda, de kezdettől fogva bizsergést érez iránta. Megkezdődik a verseny, és nemcsak lámpalázával, meg az ellenfelekkel, köztük a rendkívül arrogáns és törtető Cherrel kell megküzdenie, de arra is választ kell találnia, hogy Gideon iránt érzett érzelmei befolyásolhatják-e a versenyt. Arra vajon felkészült, hogy mindent kockára tegyen a szerelemért?...

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

[2013.04.06.]

Kecskemesék

Szerző: Kányádi Sándor

Kiadó: Cartaphilus

Kiadási év: 2012

Ismertető:

A mesefüzér darabjai az egyszeri kecske viszontagságait elevenítik fel - az élő meseszó hangulatát árasztva, sok humorral, vidámsággal. Szó esik a kecske és a macska vetélkedéséről, arról, miként akarnak túljárni egymás eszén, arról is, hogyan tűri a gazdasszony háziállatai rakoncátlankodását. Mire lepereg az esztendő, megszelídül - két újszülött kisgidájának örül - a történetek négylábú, szertelen mesehőse. Két verses mese egészíti ki a mesefüzért, amely óvodás korú gyerekeknek ajánlott.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Merj nemet mondani

Szerző: Marie Haddou

Kiadó: Park

Kiadási év: 2011

Ismertető:

Egy érdekes és meglepően fajsúlyos pszichológiai jelenséget vizsgál a szerző művében: azt, hogy pontosan milyen okok húzódnak meg sokak nemet mondástól való félelmei mögött, mitől megyünk akaratunk ellenére bele olyan dolgokba, amelyektől idegenkedünk, miért érzünk kínos zavart, ha valakit, valamit vissza kell utasítanunk. A kötet elsősorban ahhoz nyújt segítséget, hogy legyen bátorságunk önálló véleményünket megfogalmazni és vállalni, saját érdekeinket talpraesetten képviselni. A kötet első felében olvashatunk a jelenség mögött húzódó lelki okokról, az ellenkezni képtelen és a véleményüket határozottan képviselő személyek közötti alapvető különbségekről, a változtatásra való pszichés felkészülésről, a tudatosság magunkévá tételéről. A második részben a gyakorlati feladatok és példák kaptak helyet, amelyek kapcsán megtudhatjuk, hogy miként mondjunk bátran, határozottan, de persze udvariasan nemet a munkahelyen, baráti körben, szerelemben, családban és a mindennapi élet egyéb területein. A könyvet helyzetgyakorlat-leírások zárják.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakkönyv

Séták apámmal

Szerző: Popper Gábor

Kiadó: Saxum

Kiadási év: 2013

Ismertető:

Ismerős is lehet, meg nem is a szerző neve - Popper Gábor; íme egy azok közül a terhek közül, amelyekkel meg kell küzdenie azoknak, akiknek közismert szülők árnyékában (árnyékából) kell kinőniük. E sajátos szituáció gyakorta tartogat ellentmondásos viszonyokat, nehéz útkeresést is - mindebben bőven volt része Popper Gábornak, aki egyebek mellett ezekről is vall önéletrajzi írásában. Noha a cím az édesapára (a közelmúltban elhunyt neves pszichológus-íróra, Popper Péterre) irányítja a fókuszt, pár oldal után kiderül, hogy a főszereplő ezúttal mégsem ő, hanem a fia, aki két műfajt elegyítve hozta létre önálló írását: biográfiájának egy fiktív, önmagával zajló mélyinterjú ad keretet. A kötet első fele (tematikáját tekintve) klasszikus életrajz, benne beszámolóval családról, barátokról, párkapcsolatokról, munkáról, hatvanas-hetvenes évek világáról. A mű második felét az apához írt kilenc vallomásos levél foglalja el. E kettő között Popper Gábor két novellája (A séta; A fény) kapott helyet. A szöveget (amelyből jóval kevesebb intimitás derül ki, mint Popper Péter könyveiből) fekete-fehér fotók illusztrálják.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakkönyv

[2013.09.12.]

A citromfa gyümölcse

Szerző: Andrea Levy

Kiadó: General Press

Kiadási év: 2013

Ismertető:

A jamaicai származású írónő, Andrea Levy legújabb regénye is - hasonlóan a korábbiakhoz - egy család példáján keresztül Anglia és a karibi szigetország történetét idézi meg. Főhőse a szintén jamaicai származású, huszonkét esztendős Faith Jackson, aki azonban nagyon keveset tud szülei (Wade Jackson és Mildred Campbell), valamint távolabbi felmenői múltjáról. Csak annyit meséltek neki és Carl nevű bátyjának, hogy miként ismerkedtek össze, és hogy egy banánszállító hajón érkeztek Angliába, éppen Guy Fawkes éjszakáján (november 5-én). Apja szobafestő, anyja ápolónő, és szép lassan, egy évtized alatt sikerült kialakítaniuk nyugodt életüket. Faith, a bőrszíne miatti gyerekkori bántások ellenére boldogan cseperedett fel bátyja társaságában. Nemrég vették fel a BBC jelmeztervezői osztályára, elköltözött szüleitől és összebútorozott a barátaival. Élvezi a szabadságot, kedveli lakótársait: Mariont, Micket és Simont, szülei természetesen hiányolják, ám nagyon meglepődik, mikor bejelentik: "hazaköltöznek" Jamaicába. Nem érti, miért akarnak visszamenni egy olyan helyre, amelyről szinte még csak említést sem nagyon tettek, csak néhány rossz emléket meséltek el. Mindeközben Faith az angliai valóság sötétebbik oldalát, a rasszizmus jeleit kezdi észlelni munkahelyén is. Ekkor tapasztalja meg igazán: származása az előrelépés akadálya is lehet. Szülei javaslatára végül, egy két hetes vakációra elutazik ősei földjére, abban a reményben, hogy megértse döntésüket. Itt ismeri meg Coral nagynénit, majd később a fiát, Vincentet, akiknek színes elbeszéléseiből szép lassan kibontakozik a család öt generációra visszavezethető története, az ő személyes öröksége... A családfával záródó regény érdekes olvasmány.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Ismertetők a KELLO honlapjáról valók.

webmester:

Az oldal Mozilla Firefox v. 2.0.0.11-re optimalizálva. Ajánlott felbontás: 1024*768