Könyvajánló

Könyvajánló

Könyvajánló 2010

[2010.08.27.]

Ami elveszett

Alcím: családregény

Szerző: Pataki Éva

Kiadó: Athenaeum

Kiadási év: 2010

Ismertető:

A szerzőnő édesanyja után maradt - fényképeket, leveleket, jegyzeteket és egyéb személyes emlékeket teljes összevisszaságban tartalmazó - nagy dobozt kézbe véve kezd bele a számára addig jóformán ismeretlen anyai ág, a Czeisler család történetébe. A személyes hangvételű családregény 1924-ben veszi kezdetét és 1968-ig követi nyomon a mezőkövesdi eredetű zsidó család három generációjának történetét. A széles rokonságot, barátokat, szerelmeket is felléptető elbeszélés középpontjában a család nő tagjai állnak: az első világháború idején özvegyen maradó, hat gyereket felnevelő és a helybeli matyó kézimunkák kereskedelmével foglalkozó családi üzletet egyedül vivő dédanya, Pollner Auguszta; lánya, a büszke Ilona, aki elhagyja mezőkövesdi vőlegényét, és férjével Weisz Lajossal az olasz tengerparton nyitnak ajándékboltot; és végül két unoka, a már magyarított, Sós nevet viselő Vera és Mária - a szerző édesanyja -, akik nyolc évig a fasiszta Olaszországban nevelkednek, később a budapesti gettóban, cionistává, majd kommunista meggyőződésűvé válva élik túl a második világháborút. A magával ragadó elbeszélés - amelyben a kedélyes hangvételű, szerelmeket, családi botrányokat, hangos perpatvarokat megörökítő családi krónika mellett a történelem és a személyes élettörténetek komorabb és tragikusabb elemei is helyet kapnak - egyben mély és őszinte szembenézés, az elveszett nemzedékek élettörténetében saját magát kereső író belső vallomása.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Apám kakasa

Alcím: változatok klasszikus magyar gyerekversekre

Szerző: Lackfi János, Vörös István

Kiadó: Noran

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A szerzőpáros megjelent verseskötete posztmodern átirata legismertebb magyar gyermekverseinknek. A tréfás újraértelmezések közt - a gyűjteményben olvasható az eredeti, azt követi bolddal szedve Lackfi János és Vörös István átirata - akad abszurd, groteszk változat is. A tematikusan rendezett gyűjtemény természetesen sokkal inkább szól a nyelvi humorra fogékony, vájt fülű felnőtteknek, mint a gyerekeknek. Erre utal a szereposztás is, hiszen a kétféle átirat gyakran két ellentétes olvasatot, hangot, nézőpontot képvisel. Weöres Sándor Galagonya című közismert verse pl. ekképpen szólal meg Lackfi János húrján: "Nyári nappal / cirreg a kukorica, / berreg a kukorica / csuhéja. / Peng a címer, / nap-csiga csirizeli, / nap-csiga csirizeli / be fénnyel. / Állnak a szárak, / csontseregek, / sárgás fogsor: / cső nevet. / Nyári nappal / cirreg a kukorica, / berreg a kukorica / csuhéja. (Kukorica) Így pedig Vörös Istvánén: Téli éjjel / gőzöl a kutya nyoma, / gőzöl a kutya nyoma / a hóban, / sós a körme, / még szalad ide-oda. / Gőzöl a kutya nyoma / valóban. / És a neon rá / fényt keretez, / képpé válik, / lenni kezd. / Téli éjjel / gőzöl a kutya nyoma, / gőzöl a kutya nyoma / a hóban." (A kutya nyoma) A kötet olvasható humoros (és gunyoros) átiratként is, valamintaz irodalomértés mélyebb rétegeit megnyitó olvasatként is. A posztmodern irodalom iránt érdeklődő felnőttek és az érettebb gyermekolvasók figyelmébe ajánlható kötet.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - gyermekversek

Báthory Erzsébet

Alcím: egy asszony élete

Szerző: Lengyel Tünde, Várkonyi Gábor

Kiadó: General Press

Kiadási év: 2010

Ismertető:

A "csejtei rém", Báthory Erzsébet (1560-1614) a ponyvairodalom és a popkultúra megunhatatlan alakja, aki Drakula vagy éppen Faust női párjaként vonult be vonult be az egyetemes kulturális emlékezetbe. De ki is volt valójában a kor egyik legnagyobb hatalmú arisztokratájának, a fekete bég Nádasdy Ferencnek az özvegye, és hogyan lett belőle az örök fiatalság titka után vágyakozó, fiatal lányok vérében fürdőző rettegett várúrnő. Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kötet az olvasó legnagyobb szerencséjére ezúttal szakavatott szerzőpárosa. A korabeli forrásokat újra kézbe véve, eleddig nem használt dokumentumokat felkutatva kezdenek neki a perújrafelvételhez. Végső és megfellebbezhetetlen igazságot persze ők sem tudnak szolgáltatni, de olvasmányos és szerteágazó könyvük megidézi a 16-17. század fordulójának világát és a Báthory Erzsébet halálát követően megszülető legendáknak is nyomukba erednek. A két részből álló vaskos kötet első fele a korabeli társadalmi kontextust bemutatva rekonstruálja a történeti Báthory Erzsébet életét. A második rész középpontjában a vádakat megfogalmazó, tárgyaláshoz soha nem vezető, de több mint háromszáz tanút kihallgató, a maga nemében páratlan vizsgálat anyagára koncentrál. Megismerkedhetünk az ügy "spiritus rectoraival" és az is kiderül, hogy bő kétszáz év elteltével, a 18. században ki teremti meg a "csejtei rém" figuráját. A bőséges jegyzetanyaggal, fekete-fehér képekkel és függelékkel kiegészített (2009-ben szlovák és cseh nyelven is megjelent) kiadványt népszerű témája, olvasmányos, ugyanakkor szakszerű és friss előadásmódja okán - széles körbe érdemes ajánlani.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakkönyv

Ella és barátai

Szerző: Timo Parvela

Kiadó: Pongrác K.

Kiadási év: 2010

Ismertető:

"A nevem Ella. Első osztályos vagyok. Nagyon klassz az osztályom, és a tanító bácsink is klassz. Vagyis csak volt, mert az utóbbi időben eléggé ideges" - így kezdődik Timo Parvela, a mai finn gyermekirodalom Finnországban rendívül népszerű mesekönyve. Az Ella és barátai (Pate, Tuukka, Samppa, Hanna és Tiina) egy alsótagozatos osztály nem szokványos mindennapjait és nem mindennapi kalandjait mutatja be, sok humorral és váratlan fordulattal. Az első történetben a tanító bácsit kell megmenteni a titokzatos zsarolótól, s az osztály természetesen mindent igyekszik megtenni, hogy megvédje a tanár bácsit. Mindent bevetnek, még a Donald kacsa képregényeket is. A második történetben az osztály egy emlékezetes színházlátogatást tesz, ugyanis ők kapják a feladatot, hogy megrendezzék az iskolai karácsonyi ünnepséget. Végül egy rendhagyó, bohózatba fúló betlehemes játékkal lepik meg a közönséget. A harmadik történetben a gyerekek osztálykirándulásra indulnak, ahol számos tanulságos és rendkívüli tapasztalattal gazdagodnak: találkoznak élő múmiával és igazi állatokkal is. A történet és a tanév végére lassan véget érnek a bonyodalmak is - vagy mégsem? A gyermekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató, olvasmányos mesekönyv.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

A Félőlény

Szerző: Békés Pál

Kiadó: Móra

Kiadási év: 2010

Ismertető:

A meseregény színhelye, a Kiserdő egykor a felhőtlen örömök vidéke volt. Árnyat adó tölgyek vigyázták legszebb pontját, a tisztást, ahol gyakorta összefutottak egy kis teázásra, vidám eszmecserére az erdőlakók. Porhany, a kis vakond, Rakonc, akinek mindenkori tiszte volt gúlába rakni a szétgurult "mikket-makkot", a fák koronáját kis fűrészével formálgató Csupán és a többiek azonban már régóta kerülik a tisztást. Erdejükbe szörnyek költöztek; félelmetes vijjogásuk, meg a kiszáradt fák, a fölperzselt tisztások adnak hírt jelenlétükről. Vándorbotot farag magának a bús Csatang, és útra kél, aki meg marad, annak szívébe beköltözik a félelem. Közöttük van a tölgyfa mélyén élő, tudós Félőlény is, akinek zegzugos odújában minden szeglet, sarok mennyezetig van rakva könyvvel. Ezekből mesélt a tudós lakó hajdanán társainak, de most ablak, ajtó bedeszkázva; láncok, pántok és keresztrudak adnak hírt a könyvek tulajdonosának lelkiállapotéról. Ám a tudás e tárházában mégis nagy erő rejtezik, mert minden könyv minden meséje egyben egyezik: a történet végén győzni kell a jónak. Ezért lesz azután a Félőlény szálka a szörnyek szemében, hiszen jól tudják, hogy polcán a kincsek reményt kínálnak a csüggedt erdőlakóknak. utálat és rettegés tárgya a Félőlény könyvtára a szörnyek szemében; Irodaszörny, Belső Kongó (aki ravasz átmenet a külső és a belső rém között), a legkomiszabb szörny, Nagy Tökély (aki fülel a Nagy Tök Éj névre is), meg a többiek teljes erejükkel Félőlény ellen fordulnak. Ám amikor a könyvtártulajdonos szembesíti őket tudományával, a négyfarkú, tányér fülű, a kukkoló berregény, a sok közrém - vezérkarukkal együtt - végül is megfutamodnak, a kezdetek kezdetén reszkető Félőlény helyett pedig a mese végén előttünk áll: Élőlény. A meséskönyv lapjain Rényi Krisztina rajzaival kelnek életre a karakteres kis figurák, akik jócskán megszívlelendő üzenet hordozói.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

A hálás virág

Szerző: Szulyovszky Sarolta

Kiadó: Csimota

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Az igényes kiállítású mesekönyv 2008 őszén egy olaszországi nemzetközi mesekönyvíró és illusztrációs pályázaton (Syria Poletti: Sulle ali delle farfalle) a 6-9 éveseknek szóló könyvek kategóriájában első díjat nyert. Az egyszerű történet Géza nagypapa és Kató nagymama kertjében játszódik és a lényegét inkább a tizenhárom éve Olaszországban élő Szulyovszky Sarolta különleges hangulatú színes grafikái adják vissza, érzékeltetve az elmúlás és az újjászületés örök misztériumát. A tipográfián kívül a képek alatti verses szöveg is Luca Morandini tervezőgrafikus munkája: "Nagyapó kertje a tavasz csodája, nagyanyó naponként mosolyogva járja. Meleg nyári reggel talál egy virágot, olyat, mit eddig még senkinél nem látott". A 2005 óta együtt dolgozó alkotópáros nívós mesekönyve jó szívvel ajánlható a legkisebbeknek.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - mese

Fekete-hegység

Szerző: Nora Roberts

Kiadó: Gabo

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Cooper Sullivan ízig-vérig városi srác, aki gyermekkora nyarait nagyszülei farmján, Dél-Dakotában tölti. Itt ismerkedik meg a szomszéd farmon élő tízéves lánnyal, Lillel. Felserdülve a barátságból szerelem lesz, majd mindketten mennek a maguk útján. Lil Chance élete nagy álmát valósítja meg, amikor a Fekete-hegység lábánál, nem messze a szülei farmjától létrehoz egy vadmenhelyet. Lil sikeres tudós, aki sokat utazik és rengeteget publikál. Életét kitölti a természetben végzett munka, az erdei bolyongások a sötét hegyek között, amit az indiánok szent földnek tekintettek. Boldogságához már csak egyvalami hiányzik. Coopból rendőr, majd magánnyomozó lesz - munkája New Yorkhoz köti. Idős nagyszülei miatt végül mégis mindent maga mögött hagy, és a farmra költözik. A farkasok és pumák járta vadonban azonban ekkor egy gyilkos garázdálkodik. A környéken több holttestet találnak. Egyértelművé válik, hogy Lilt halálos veszedelem fenyegeti, mert valaki kiszemelte magának, és le akar számolni vele. Lil és Coop jól ismeri a vadont, és annak minden veszélyét, de most egy beteg elme természetellenes kegyetlenségével kell felvenniük a harcot

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - krimi

Lánctalpak

Szerző: Sven Hassel

Kiadó: Partvonal

Kiadási év: 2008

Ismertető:

A második világháború több frontján is harcolt, többször is büntető-zászlóaljban tevékenykedő író ezúttal is háborús kalandjairól számol be, a fő hangsúlyt ezúttal az orosz fronton lezajlott páncélos csatákra vetve.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Legyél te a legjobb szülő!

Szerző: Sue Atkins

Kiadó: Panem

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A gyermeknevelés minden tevékenység közül az egyik legfontosabb, mégis szinte lehetetlen felkészülni az előre nem látható kihívásokra. Az amerikai nevelési tanácsadó kötetében átfogó módon ismerteti mindazt, amivel egy szülő a gyermeknevelés során szembesülhet. A kötetben szereplő szerteágazó témák közös motívuma, hogy önismeretre, és egészséges önbizalom megszerzésére tanítja a szülőt, amely a gyermekkel történő kommunikáció és a harmonikus életvezetés elengedhetetlen feltétele. A kötetben a legkülönbözőbb problémák, (figyelemzavar, önbizalomhiány, dühkitörés, alvászavar, ágybavizelés, diszlexia, iskolai nehézségek, erőszak, fóbiák stb.) kezelésére kapunk hasznos tanácsot, továbbá olyan témák is előkerülnek, mint a válás során okozott trauma, vagy a gyász feldolgozása. A rendkívül tartalmas, praktikusan forgatható munka bátran ajánlható szülők, gondozók, nevelők számára.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakkönyv

Szerelmem, Sanghaj

Szerző: Sóvári Mónika

Kiadó: Duna International

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Milyen egy buddhista templom belülről? Nehéz-e egy sanghaji takarítónő élete? Mennyi idő alatt lehet megtanulni alapfokon kínaiul? Miért köpködnek a kínai nők? Miféle állatokat látni a sanghaji állatkertben? Mit lehet kapni a város Váci utcájában? Mi a kínaiak szerencseszáma? Miért érdemes Sanghajban betegnek lenni? csak néhány kiragadott kérdés a sok közül, amire Sóvári Mónika önéletrajzi könyvéből választ kaphatunk. Mindannyian tudjuk, ahhoz, hogy egy-egy távoli ország életébe bepillantást nyerjünk, nem elegendő, ha végiglátogatjuk mégoly lenyűgöző turisztikai látványosságait. Az ott élő emberek szokásait, mentalitását csak köztük élve ismerhetjük meg. A fiatal szerzőnő, aki korábban Magyarországon több neves napilap munkatársaként dolgozott, életébe gyökeres fordulatot hozott, mikor családjával Sanghajba költözött. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelent, izgalmas, olvasmányos, közvetlen hangú, sok humorral megírt kötetében számol be élményeiről, a pezsgő kínai nagyváros mindennapi életéről a keleti kultúra hétköznapi oldala iránt is érdeklődő olvasóknak.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

[2010.03.05.]

Nosztregerusz titokzatos kézirata

Szerző: Geronimo Stilton

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Geronimo Stilton, a Rágcsáló Hírek főszerkesztője nagy terveket sző, hisz Egér-sziget fővárosában, Rágcsáliában mindig történik valami, ami felettébb izgalmas. Geronimóhoz kerül a "jövendőmondás legfőbb mestere", Rágcsáliusz Nosztregerusz próféciája. A kézirat, melyet Tódoriusz Patkányszky vetett papírra 1558-ban, óriási vihart kavar. A jövendölés szörnyű macskainvázióról és a világ végének pontos dátumáról ad hírt. De vajon a patkányok vagy az egerek szerkesztőségének lesz az a kiváltsága, hogy elsőként hírt adjon erről a felettébb különleges és titokzatos dokumentumról?

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ifjúsági regény

Magyar pszicho

Szerző: Tisza Kata

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2007

Ismertető:

Az utóbbi évek írói munkásságának köszönhetően felfelé ívelő karrierrel rendelkező Tisza Kata legújabb könyve közvetlen folyománya előző írásainak. A szerző eleddig megjelent művei sem voltak a könnyed irodalmi kategóriába sorolhatók. Jelen regényének középpontjában egy Klára nevű fiatal lány áll, aki Erdélyből haza települvén nyolc év után megkapja a magyar állampolgárságot. A történet elsődleges vonulata azonban nem konkrét cselekmények sora, hanem sokkal inkább baráti beszélgetések és belső monológok láncolata. A budapesti, éjszakába járó fiatalok élete oly módon körvonalazódik az olvasóban, mintha szerves része lenne annak. Klára, Ági, Géza és Gusztáv közeli jó barátok, estéik legnagyobb részét egy Pont nevű kocsmában töltik, ahol már mindenki jól ismeri őket. Beszélgetéseikkel, gondolataikkal hatnak egymásra, kialakult világképük, mentalitásuk és személyiségük pedig végérvényes változásokon megy keresztül. Az identitás és hazakeresés problematikáját, valamint a budapesti éjszakai életet és fiatalságot különös nézőpontból, ritka írói technikával megragadó mű a kortárs irodalom kedvelőinek ajánlható.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Zagolni zabad?

Szerző: Nádasdy Borbála

Kiadó: Méry Ratio

Kiadási év: 2008

Ismertető:

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a nagy múltú magyar család Párizsban élő tagjának könyve. A szerző kalandos életének tizenhét éves koráig megtörtént eseményeit örökíti meg, kezdve családja, szülei bemutatásával, kisgyermekkori emlékeivel, a lepsényi kúriában töltött évekkel. A háború alatt örökre megváltozott a kislány élete: a menekülés, élet a németek és oroszok között, majd iskoláskor a Bakonyban, miközben az édesapa fogságban van, a világ körülötte pedig folyamatosan romlik. "Otthon, de otthontalanul, megbélyegezve, kiközösítve, de nagyon sok megértő meleg szeretetet és szolidaritást élvezve" telt az 1950-1956 közötti időszak. A papa köfejtőben dolgozik, a mama takarít, de a kislánynak tanulnia és dolgoznia kellene: Honthy Hanna mellé került öltöztető-mindenesnek, közben szavalni tanul... 1957 februárjában elhagyja Magyarországot, de soha el nem feledi a hazáját. A kötetet számos fekete-fehér fotó teszi teljessé.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

A templomos lovagok legendája

Szerző: Stefano Varanelli

Kiadó: Ventus Libro

Kiadási év: 2009

Ismertető:

"Fegyverzetükön megcsillan a napfény, a lovagok tökéletes sorokba rendeződnek. A nagymester parancsot ad a rohamra és a templomosok vágtába kezdenek. De kik is voltak valójában ezek a lovagok, kiknek neve a rejtélyek birodalmába kalauzol bennünket? Elrejtett kincsek, Salamon temploma, a Szent Grál, szabadkőművesség, Oak Island rejtélyes szigete, számtalan utazás és felfedezés. Kalandra fel! Most átélheted csaknem ezer év eseményeit és legendáit." - kezdődik a szerző felhívása a gyermekolvasók számára. Azokra a kérdésekre keresi a szerző a választ, amelyekre az utóbbi években többek között a Da Vinci-kód című regény és film is kereste: kik voltak valójában a templomosok? Eretnekek vagy hívők, nemes vagy gáncs nélküli lovagok. A templomosok, akik a Szentföld egyik legfontosabb védelmezői és gyógyító rendjeként tevékenykedtek, a harmadik keresztes hadjárat után kiszorultak onnan. Kevésbé ismert tény, hogy a rend több száz tagját pont 1307. október 13-án, pénteken tartóztatták le, innen ered az a hagyomány, hogy a péntek 13. szerencsétlen nap. A rendet eretnekség, ezotéria és trágárság gyakorlása, intézményesített homoszexualitás és pogány bálványok tisztelete miatt oszlatták fel hivatalosan, s a rend akkori nagymesterét, Jacques de Molay-t ki is végezték. A templomosok ez után kerültek illegalitásba, föld alatti mozgalommá válva, s innen kezdődött az igazi rejtélyes időszak (melyet illetően a szerző inkább csak növeli a homályt).

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ismeretterjesztő

Japán

Alcím: mindenki szellemi kalauza

Szerző: Ferber Katalin

Kiadó: Jószöveg Műhely

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Semmi kétség: Japán a Föld egyik legtitokzatosabb országa; sajátos, ősi tradícióit a legmodernebb vívmányokkal ötvöző kultúrájának köszönhetően híveinek, sőt rajongóinak száma tetemes. A japánok külvilág felé mutatott, nagyon is vonzó maszkját tehát mind jól ismerjük, mi több, talán csodáljuk - de vajon mi van az álarc alatt? Ferber Katalin kötete bepillantást enged a szigetország valódi mindennapjaiba: azt a Japánt mutatja be, amelyet csak a japánok, és az olyan különleges helyzetben levők ismerhetnek, mint ő, aki immár tizenhét éve él a szigetországban. Az objektivitásában újszerű, kijózanító portré ritkán, vagy tán sosem látott körképet fest Japánról - a szerző a távol-keleti országhoz kapcsolódó legtipikusabb fogalmak mentén haladva, egy-egy jellegzetes témát (tradíció és modernitás, család, vonat, iskola, nyelv, divat, manga, cég, jakuza, művészet stb.) körüljáró fejezetek keretei között ír a felkelő nap országáról. A lebilincselően érdekes, művészi színvonalú színes fotókkal kísért ismeretterjesztő album kötelező olvasmány minden, a japán kultúra iránt érdeklődő olvasó számára.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - 1 hetes kézikönyv

Menekülés a pokolból

Szerző: Vujity Tvrtko

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A világ válságrégióit bejáró "sztárriporter", Vujity Tvrtko újabb kötete ismét a Poklok poklába vezeti el az olvasókat. Jelen kötet három nagyobb terjedelmű és négy kisebb témával foglalkozik. A címadó Menekülés a pokolból egy szomáliai menekült lány történetét meséli el. Azét a lányét, aki a törvények és rendőrség nélküli, polgárháború által megtépázott országból menekült el, Afrika "szarváról" Magyarországra. A Legyőzhetetlenek című fejezetben megismerhetjük Veszprém kézilabdacsapatának sorsdöntő meccsét, nem sokkal azután, hogy egyik játékosát, Marian Cozmát meggyilkolták. A kötet legmegdöbbentőbb fejezete egyértelműen a beszláni vérfürdővel foglalkozik. Amikor 2004. szeptember 1-én csecsen iszlamista terroristák egy egész iskolát ejtettek túszul, mintegy 1200 gyereket és felnőttet zsúfolva a tornaterembe, három napig fogva tartva őket. Az esetnek több mint 331 halálos áldozata volt - köztük 186 gyerek. A könyv végén olvashatunk még az ún. "Ismeretlen B személyről"; egy kietlen parányi horvát szigetről, Palagružáról, ahol még ma is áll az Osztrák-Magyar Monarchia által épített világítótorony s ezen kívül nem is igen van más a szigeten; Istvánkáról, a Blaha Lujza téri banditáról; valamint az Afganisztánban szolgáló magyar katonákról. A kötetet a szerző és társai, valamint mások által készített fotók színesítik.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Pókfonálon

Alcím: történetek útközben

Szerző: Schäffer Erzsébet

Kiadó: Sanoma Budapest

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az írónő új kötetében tovább folytatja a Nők Lapja hetilap Útközben rovatából megismert történetek sorát. A rövid impresszionisztikus elbeszélések témái mindennapiak, bár nem tanulság nélküliek, és mindben ott rejlik a hétköznapok, az "egyszerű" emberi sorsok különlegessége. Az egy-egy régi tárgyra (megsárgult fénykép, öreg pipa, kopott hokedli) eső tekintet kapcsán beinduló emlékfolyamok, vagy a vonatutak, tengerparti nyaralások során meghallott történetek az örök emberit hirdetik, és mind-mind magában rejti a csodát, amely minden embert összeköt és amely valahol, a láthatatlan mélyben - ahogy arra a Lázár Ervin naplóbejegyzéséből kölcsönzött bevezető is utal - a transzcendencia felé mutat. A könyvészetileg is tetszetős karcsú kötet az emberi történetekre vágyóknak ajánlható.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

A dalai láma üzenete a nőkhöz

Szerző: Catherine Barry és Dalai Láma

Kiadó: Könyvfakasztó K.

Kiadási év: 2009

Ismertető:

Az elmúlt év 2008 nyarán különleges gesztust tett Tibet vallási és politikai vezetője, a dalai láma, ismételten bizonyságot téve a hagyomány mellett, amely Avalokitesvara, azaz az együttérzés boddhiszattvája megtestesülésének tartja a tisztséget betöltő mindenkori személyt. A tizennegyedik dalai láma ugyanis (először a történelemben) a nyugati nőket szólította meg, felhívva figyelmüket spirituális feladatukra, sorsuk végső céljára, értelmére. E gesztus előtt tiszteleg a kötet, amely írásos formában közli a vallási vezető hölgyekhez intézett üzeneteit, amelyek tematikai alapon fejezetekbe szerkesztve kaptak helyet a műben. Egyebek mellett a láma olyan témakörökkel kapcsolatban fejti ki gondolatait, mint a nők feladata a huszonegyedik században, a pénzhez való viszony, a szexualitás és a szerelem, az anyaság és család, a férfi mint társ, a halál, a spiritualitás, a buddhista szerzetesnők küldetése, valamint a nők szerepe a világbéke és a vallásközi párbeszéd megteremtésében. Az utolsó fejezetben száműzetése ötven évéről vall. A kiadványt függelék, s benne szómagyarázat és kronológiai összefoglaló zárja.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szakkönyv, földszint

Hírnév

Alcím: új élet kezdődik

Szerző: Lévai Katalin

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A történet szerint Simon Dóra reggel még egy televíziós műsorban nyilatkozik a nők hátrányos helyzetéről a gazdasági világválság idején, egy óra múlva azonban kiderül számára, hogy nincs állása, mert megszűnt a kutatóintézet, ahol addig dolgozott. Egy ideig úgy néz ki, nem tud munkát találni. Végül egy szerencsés találkozás összehozza a nagy hatalmú televíziós mogullal, aki bevezeti a műsorkészítés, és a tévés látszatvilág rejtelmeibe. Janesz egyszerre kellemes és taszító férfi, mágnesként vonzza Dórát magához. Túlélheti-e házassága a televíziós karriert? Megmaradhat-e Dóra annak, aki volt: becsületes kérdezőnek, aki a nehezebbik utat és nem az olcsó sikert keresi? El szabad-e fogadnia Janesz támogatását, vagy előbb-utóbb a férfi benyújtja a számlát? És nem utolsó sorban mit szólna mindehhez Simone de Beauvoir, a szabad nők példaképe, akiről Dóra a doktoriját írja? Aki ismeri a szerző korábbi írásait, annak nem lesz meglepetés, hogy a történet egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat. Az elsősorban a középkorú nőolvasókhoz szóló regényt a könnyebb fajsúlyú, mégis valós emberi problémákat megszólaltató irodalom kedvelőinek érdemes ajánlani.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Az igéző lányok könyve

Alcím: hogyan legyünk imádnivalók

Szerző: Sally Jeffriey

Kiadó: Alexandra

Kiadási év: 2009

Ismertető:

A végzet asszonyai tanfolyam kezdő szintjén tartó kisleányok forgathatják haszonnal a jelen kötetet, amelyben számos hasznos tanács segíti őket előre az ellenállhatatlanság felé vezető úton. A kifejezetten az iskolás korosztály mini dívajelöltjei számára készült tanácsadó könyv ötlettára szinte kifogyhatatlan. Sok-sok egyéb mellett olyanokról esik szó, mint hogy miként vonuljunk le a suli lépcsőjén, hogyan adjunk puszit a levegőbe cuppantva, olvashatunk az arc- és testápolásról, a buliszervezésről, a legmenőbb cuccok házi elkészítéséről, a sminkelésről, az esküvőkön való műsírásról, a fogfehérítésről, szemünk kihangsúlyozásáról, a magassarkúban való lépkedésről vagy épp arról, hogy hogy mi kell ahhoz, hogy mindenki elhiggye: kézmodellek vagyunk egy reklámfilmben. A férfiszívek jövőbeli összetipróit kinevelő könyvecskét fekete-fehér rajzok kísérik.

Lelőhely: Gyermekkönyvtár - ismeretterjesztő

Az út

Szerző: Cormac McCarthy

Kiadó: Magvető

Kiadási év: 2010

Ismertető:

Igazi, filmvászonra teremtetett, nyomasztó utópia Cormac McCarthy regénye. A kortárs amerikai irodalom - éppen a jelen művével kiérdemelt - Pulitzer-díjas szerzője valamennyire követi a nemzeti sajátságként aposztrofálható road movie hagyományait, bár poszt-apokaliptikus kannibalizmusával el is üt a hollywoodi példáktól. Fogadtatásáról valamit elmond, hogy a Times elmúlt évtizedünk legfontosabb műveiről összeállított százas listájának élén áll. Filmes adaptációja várhatóan még ez év tavaszán a hazai mozikba kerül. A központozástól megfosztott szöveg formailag is közvetíti a lecsupaszított élet drámáját: "Az első néhány évben az utakat rongyos menekülő emberek özönlötték el. Arcukat maszk takarta védőszemüveget viseltek rongyokba öltözve ültek az út szélén mint megannyi pórul járt repülőgép-pilóta Az utolsó példány magával viszi az egész fajt. Lekapcsolja a villanyt és vége". A szikár párbeszédekre és feszültséggel, félelemmel teli akcióra épülő történet a közeli jövőben, vagy talán napjainkban játszódik az Egyesült Államokban. Feltehetően egy nukleáris vagy vegyi háború után vagyunk - növények, állatok és megszokott égitestjeink állandó látványa nélkül. A világpusztulásban a maroknyi túlélő bandákba verődve, emberhúson él. Ilyen körülmények között indul útnak apa és - már ebben a világban született - fia dél felé, a tengerhez. Miután az anya az öngyilkosságot választotta, maradék emberi tartásukkal nem sok reményük van az életben maradásra. Megküzdve banditákkal, horrorral, időjárással, betegséggel, éhezéssel végül is elérik az óceánt, ahol nem vár rájuk semmi. "Vajon mikor tudnak teljesen lemondani a reményről és vajon képes-e a férfi megmenteni fiát a rosszabb haláltól?" - olvassuk a kérdést a fülszövegben. Korábbi sikerkönyveihez hasonlóan Cormac McCarthy az olvasóra bízza a választ.

Lelőhely: Felnőttkönyvtár - szépirodalom

Ismertetők a KELLO honlapjáról valók.

webmester:

Az oldal Mozilla Firefox v. 2.0.0.11-re optimalizálva. Ajánlott felbontás: 1024*768